Hong Kong (HKG) - Hava Fotoğrafı

Hong Kong Havalimanı’ndaki Uçuş Sayısı Artacak

Yolcu sayısına göre dünyanın en işlek sekizinci, kargo hacmi açısından ise birinci noktası olan Hong Kong Havalimanı‘ndaki uçuş sayısı artırılacak.

Hong Kong Havalimanı’ndan icra edilen günlük uçuşlara (iniş + kalkış) 20 adet ilave yapılacak.

Böylece yıllık bazda yaklaşık 7.000 adet yeni iniş – kalkış gerçekleştirilmiş olacak.

Önümüzdeki üç yıl içerisinde (2020 yılı sonuna kadar) ilave uçuş sayısının 18.000’e kadar çıkarılması hedefleniyor.

Hong Kong Havalimanı’ndaki günlük iniş – kalkış sayısı 1.150 adet civarında gerçekleşiyor. Bu sayının 1.200’e yükseltilmesiyle birlikte, 18.000 adetlik ilave uçuş hedefine ulaşılması mümkün hale gelecek.

İlk aşamada uygulamaya sokulacak 20 ilave uçuşun bile Hong Kong Havalimanı’na katkısı büyük olacak.

Uçuş başına ortalama 200 koltuk arz edileceğini varsaysak, küçük bir dokunuşla yılda 1,4 milyon ilave koltuk kapasitesi elde edileceğini görüyoruz.

Yeni uçuşların özellikle Hong Kong’u “hub” olarak kullanan ve filosu tamamen geniş gövdeli uçaklardan oluşan Cathay Pacific’e tahsis edileceği düşünüldüğünde, pazara arz edilecek ilave kapasitenin yukarıda belirttiğimiz 1,4 milyonun da üzerine çıkacağı söylenebillir.

Cathay Pacific, Tel Aviv, Barselona ve Christchurch gibi yeni hatların yanı sıra, Vancouver, Los Angeles, Auckland gibi noktalara da ilave uçuşlar planlıyor.

Hong Kong çıkışlı kısa menzilli hatlarda ise Cathay Dragon ve HK Express’in yeni uçuşlar yapacağı tahmin ediliyor.

Pek iyi; halihazırda yıllık 420.000 adetlik uçuş kapasitesinin %98’ini kullanan Hong Havalimanı’nda yeni uçuşlar nasıl sağlanacak?

İşin sırrı, bu işlek meydandaki slot tahsis uygulamasına yapılan ince ayarlar.

Havalimanı işletmesi hem mevcut slotların daha verimli bir biçimde kullanılmasını sağlayacak, hem de yeni uçuşlar off-peak olarak tâbir edilen ve günün nispeten daha az yoğun olan saatlerine planlanacak.

Özellikle de sabahın erken ve gecenin geç saatlerine.

Bunun yanı sıra, 08:00 ile 21:59 arasında, saatlik uçak hareketi sayısı 68’den 70’e yükseltilecek.

Hong Kong’taki slot haklarının %45 oranındaki bölümü, Cathay Pacific ve Cathay Dragon şirketlerinin elinde bulunuyor.

Hong Kong Havalimanı Genişleme Projesi

Dünyanın en işlek havalimanlarından bir tanesi konumundaki Hong Kong’un kapasite derdine kesin çözüm olacak üçüncü pist ve yeni terminal binası projesi ise halen devam ediyor.

Proje çerçevesinde üçüncü bir pist ile beraber bu piste hizmet verecek yeni bir terminal yolcu salonu, terminaller arasında yolcu akışını sağlayacak olan APM (Automated People Mover) sistemi, yeni bir BHS (Baggage Handling System) sistemi, mevcut Terminal 2’nin genişletilmesi işleri ve ilgili tüm diğer altyapı sistemleri hayata geçirilecek.

HKG’nin Three Runway System Projesi Kapsamında Gerçekleştireceği Yeni Altyapı Yatırımları

Üçüncü pistin ve yeni terminal binasının deniz dolgusu üzerine inşa edileceği, tam 6.500 dönümlük alanda deniz dolgusu yapılacağı düşünüldüğünde, Hong Kong Havalimanı genişleme projesinin, adeta sıfırdan bir havalimanı yapmaktan bile daha zorlayıcı olduğu söylenebilir.

Genişleme projesinin toplam maliyetinin ise 142 milyar HKD, yani yaklaşık 18 milyar ABD doları tutarında olacağı tahmin ediliyor.

Bu miktarın yaklaşık %40 oranındaki bölümünün (4,5 milyar USD) deniz dolgusu ve zemin ıslah işleri için harc


Posted

in