Turkish Airlines_Boeing 777-300ER_TC-JJR_July 2014_002

Boeing, 777 Modelinde İyileştirme Yapacak

Boeing 777 ImprovementsBoeing, ticarî havacılık tarihinin belki de en başarılı geniş gövdeli uçağı olan 777 modelinde iyileştirme yapacak.

Böylece, 777-X adı verilen yeni nesil 777’nin üretimine kadar geçecek olan 8-10 senelik ara dönem için, havayolu şirketlerine daha verimli bir uçak işletme imkânı sunulacak.

777 modelinden 777-X’e geçiş sürecindeki ara döneme yönelik olarak mevcut modelde yapılacak iyileştirmeler dört ana başlıkta toplanıyor:

1- Aerodinamik

Pencere, kanat ucu, flap, slat ve yatay stabilize’de yapılacak değişikliklerle, 777’nin aerodinamik verimliliği artırılacak.

2- Kabin içi tasarım

Kabin içi gürültü, ışıklandırma, güneşlik, galley üretiminde kullanılan özel malzeme, yer tasarrufu sağlayan tuvalet tasarımı ve uçağın arka bölümünde düz koltuk yerleştirme rayları kullanılarak, hem yolcu konforunu artırmaya hem de 777’ye daha fazla koltuk yerleştirmeye yönelik iyileştirmeler yapılacak.

3- Ağırlık

Uçağın arka tarafında bulunan ve kalkış sırasında kuyruğun yere sürtmesini engelleyen minik tekerleğin kaldırılmasıyla, ağırlık tasarrufu sağlanacak.

4- Motor

Motorda yapılacak bir takım iyileştirmeler, akaryakıt tasarrufuna katkıda bulunacak.


Şirketin pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Randy Tinseth, 2016 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren, 777’lerin %2 oranında bir akaryakıt sarfiyatı avantajı ile sunulmaya başlanacağını açıkladı.

Aerodinamik iyileştirmeler sonucunda elde edilen bu tasarrufun yanı sıra, 777’lere 14 ilave koltuk yerleştirmek mümkün hale gelecek.

Bu sayede 777’nin koltuk başı maliyetinin %5 civarında azalacağı tahmin ediliyor.

Boeing’i böyle bir iyileştirme yapmaya yönelten en önemli etken, Airbus’ın A330 modelinde yaşadığı sıkıntılar.

A330’dan A330neo modeline geçiş yapılacağının duyurulmasının ardından, havayolu şirketleri siparişlerini yeni modele yönlendirmişti. Bu durum Airbus’ı, mevcut A330 üretimini ayda 10 uçaktan, 9 uçağa indirmek zorunda bırakmıştı.

Gelecek yıllarda bu sayının ayda 6-7 civarına kadar inmesi bekleniyor.

İşte Airbus’ın yaşadığı bu sıkıntıyla karşılaşmak istemeyen Boeing, 777’den 777-X modeline geçerken, bir takım iyileştirmeler yaparak, bu çok satan mevcut modelinin havayolu şirketleri nezdindeki cazibesini kaybetmemesini hedefliyor.

Bakalım Boeing, bu planında başarılı olacak mı?


Posted

in