American Airlines A321 MSN 5834

American Airlines’ın Yeni Airbus A321’leri Çok Farklı

American Airlines A321 MSN 5834Amerika Birleşik Devletleri (ABD) havayolu iç hat pazarı, her bakımdan dünyanın en büyük ve en çekişmeli havacılık sahnesi olarak nitelendirilebilir.

Ve bu sahnenin en son oyuncularından bir tanesi, American Airlines’ın filosunun en yeni üyeleri olan Airbus A321 tipi uçaklar.

ABD iç hatlarında uçakla seyahat edenlerin aklında daha ziyade, eski uçaklar, eski koltuklar, uçak içi eğlence sistemlerinin yetersizliği, ikramın ya hiç olmaması ya da çok az olması gibi menfî noktalar kalırdı.

Son yıllarda Delta Air Lines ve United Airlines ile başlayan iç hat filosu yenileme çalışmalarında “ben de varım” diyen American Airlines, bu çetin mücadeleye öncelikle, Airbus 321 tipi uçaklarıyla katılacak.

Bilindiği üzere, “transcontinental” olarak adlandırılan ve mesela New York ile San Francisco arasında neredeyse altı saati bulan iç hat uçuşları, yolcular açısından bir hayli zorlayıcı oluyor.

Toplam 130 adet Airbus A321 siparişi bulunan American Airlines, bu büyük siparişin ilk üyesini geçtiğimiz ay içerisinde teslim aldı.

Deneme ve eğitim sürecinin ardından, yeni A321’lerin bu ay içerisinde New York (JFK) – Los Angeles (LAX) ve Mart ayı içerisinde de New York (JFK) – San Francisco (SFO) uçuşlarına başlaması planlanıyor.

A321’lerin, Haziran ayına gelindiğinde, JFK ve LAX arasında günde 13 ve JFK ve SFO arasında günde 5 kez sefer yapması hedefleniyor.

American’ın yeni 321’lerinin rakiplerinden -en azından şimdilik- en önemli farkı, ABD’nin iki kıyısı arasında üç sınıflı (First Class, Business Class ve Economy) sefer yapan yegâne uçak olması.

Tamamı internet bağlantısı ile donatılacak olan A321’lerin tüm koltuk arkalarında IFE ekranları yer alacak.

American Airlines_A321Transcon-Business-Class - CopyUçakların First Class bölümü, 1-1 düzeninde ve tamamen yatabilen 10 koltuktan oluşuyor.

Business Class’ta ise yine tamamen yatabilen, 2-2 düzeninde toplam 20 koltuk yer alıyor.

3-3 düzenindeki Economy Class’ta 72 koltuk bulunurken, bu sınıf, diz mesafesi bazında kendi içerisinde ikiye (36’şar koltuk) ayrılıyor:

Main Cabin Extra ve Economy Class.

Yani American Airlines’ın yeni Airbus A321‘leri toplamda sadece 102 koltuk kapasitesine sahip olacak.

Şirket mevcut durumda, yukarıda belirttiğimiz hatlarda genelde Boeing 767-200 tipi uçaklar kullanıyor.

767-200’ler, üç sınıfta 10+30+128 olmak üzere toplam 168 koltuk kapasitesine sahip.

Bu açıdan bakıldığında, American Airlines’ın ciddi bir strateji değişikliğine gittiği söylenebilir. Geniş gövdeli ve yüksek kapasiteli uçaklar yerine, dar gövdeli, düşük kapasiteli ama son derece modern bir kabin içi donanıma sahip uçaklar, yolcuların beğenisine sunulacak.

American Airlines Konforu

2011 yılının sonlarına doğru Chapter 11 kapsamına giren American Airlines, bir yandan maliyet yapısını gözden geçirirken, diğer taraftan da geniş bir marka kimliği yenileme projesi çerçevesinde şirketin ambleminden, uçaklarının kabin içi tasarımına kadar bir çok nokta baştan aşağıya değiştirildi.

İflas korumasına girişten hemen önce verilen 460 uçaklık dev sipariş, bu yenileme çalışmasının adeta kalbi durumunda.

Geçtiğimiz Temmuz ayından itibaren filoya katılmaya başlayan yeni uçaklar, yeni kabin içi tasarımla birlikte geliyor.

Aslında bu yenileme programı dahilindeki ilk uçak, 2012 yılı sonunda filoya katılan Boeing 777-300ER tipi uçak olmuştu.

Filodaki diğer uçaklar adeta 777-300ER modelinin birer kopyası olacak.

Tamamı IFE ekranlarına sahip deri koltuklarla donatılan yeni Airbus A319 bu durumun ve American Airlines’ın gelecekteki dar gövde kabin tasarımının en güzel örneğini teşkil ediyor.

American Airlines’ın dış hat filosunda vermeye başladığı internet hizmeti de, yine şirketin uçuş esnası konforunu artırmaya yönelik olarak son dönemde yapmakta olduğu bir diğer yatırım.

Comments

One response to “American Airlines’ın Yeni Airbus A321’leri Çok Farklı”