RyanAir_Michael-OLeary

Ryanair’in Türkiye Seferleri Ne Zaman Başlayacak?

Avrupa’nın en önde gelen düşük maliyetli taşıyıcısı Ryanair, Türkiye seferlerini ne zaman başlatacak?

Bu sorunun cevabı, bundan yaklaşık iki yıl kadar önce Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalan sivil havacılık yatay anlaşmasının ne zaman devreye gireceğinde saklı.

Zira söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, Türkiye ile AB arasındaki havayolu trafiği açısından enteresan bir dönem başlamış olacak.

AB üyesi herhangi bir havayolu şirketi, birliğe üye herhangi bir ülkeden Türkiye’ye serbestçe uçuş yapma hakkına sahip olurken, Türk taşıyıcılar AB içerisinde benzer bir serbestliğe sahip olamayacaklar.

Yani mesela Türk Hava Yolları, Atina-Münih arasında sefer yapamayacak. Ama Ryanair rahatlıkla Budapeşte-Antalya seferi yapabilecek.

Dolayısıyla, Ryanair’in Avrupa’daki base yani merkezlerinin stratejik önemi, hem yolcular hem de mevcut havayolu şirketlerimiz açısından bir hayli artıyor.

Havacılık Diyaloğu Toplantısı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) ev sahipliğinde 19-20 Nisan 2012 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Havacılık Diyaloğu kapsamındaki toplantılarda, Türkiye ile AB arasından 25 Mart 2010 tarihinde parafe edilen Yatay Havacılık Anlaşması’nın imza süreci ve Yatay Anlaşma kapsamında yaşanan gelişmeler sonucunda Türkiye’nin Avrupa Birliği havacılık yapılarına tam entegrasyonu çerçevesinde atılacak adımlar da ele alınmıştı.

Anlaşmanın resmen yürürlüğe girmesinin ardından, başta Ryanair olmak üzere easyJet ve Wizzair’in, Türkiye’de cazip noktalara sefer başlatacağını tahmin etmek hiç de güç değil.

Ryanair, İstanbul’u Merkez Yapar mı?

Ryanair’in Türkiye seferlerinin ne zaman başlayacağının ötesinde yöneltilmesi gereken asıl önemli soru, İstanbul veya Türkiye’deki bir başka şehrin, bu güçlü ve agresif şirketin yaygın uçuş ağına ne şekilde dahil edileceği olmalı?

İstanbul ve/veya diğer Türk kentleri, Ryanair’in Avrupa’daki merkezlerinden uçulan bir son nokta mı olacak?

Yoksa Ryanair, mesela Budapeşte’de kısa sürede yaptığı gibi, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na konuşlandıracağı 5-6 uçakla, onlarca Avrupa destinasyonunu ülkemize mi bağlayacak?

Bu soruların cevaplarını öğrenebilmek ve muhtemel etkilerini görebilmek için, önümüzdeki yıla kadar beklememiz gerekecek gibi görünüyor.