Etihad Şampiyon Oldu

Geçtiğimiz hafta sonu İngiltere Premier Ligi‘nde yaşananlar, endüstriyel futbolun gelmiş olduğu noktayı göstermesi bakımından hayli dikkat çekiciydi.

Ana sponsorlarından bir tanesi Etihad Airways olan ve tamamı bir Arap işadamına ait Manchester City, bir Amerikan yahudisi olan Malcolm Glazer‘ın liderliğindeki ailenin idaresindeki Manchester United’la sezon boyu sürdürdüğü mücadeleyi kazanarak, 44 senelik bir suskunluğun ardından şampiyon oldu.

Hem de maçın uzatma dakikalarında attığı iki gol sayesinde.

İngiltere Premier Ligi

Premier Lig’teki her bir maçı ortalama 35.000 kişi izlerken, stadların doluluk oranı %92’yi buluyor.

Klupler, dünyanın 211 noktasında yapılan maç yayınları ve sponsorluk anlaşmalarından yaklaşık 1,2 milyar Pound gelir elde ediliyor.

Etihad Airways CEO’su James Hogan yaptığı açıklamada, Manchester City’nin yakın ortağı ve dostu olmaktan büyük gurur duyduklarını belirterek, klup binasında takımın yönetimi ve oyuncularıyla bu şampiyonluğu kutlamak için sabırsızlandıklarını vurguladı.

2009 yılından bu yana Manchester City’nin formasında Etihad’ın reklamı bulunuyor.

Bunun yanı sıra, geçen yıl yapılan bir anlaşmayla klubün sahasının ismi “Etihad Stadium” olarak değiştirilirken, stadın hemen yanı başındaki antreman ve eğitim yerleşkesine de yine Etihad’ın adı verilmişti.

Ayrıca uzun vadeli ticarî işbirliği çalışmaları da, bu anlaşmayla teminat altına alınmıştı.

Machester City’nin şampiyonluğuna sponsorluk açısından bakıldığında, Etihad’ın bu işten bir hayli faydalandığı rahatlıkla söylenebilir.

Hele şampiyonluk son maçın, son bir kaç dakikası içerisinde gelince, dünya genelindeki yansıması sansasyonel oldu.

Son iki gün içerisinde, gerek video ve fotoğraf görüntülerinde ve gerekse sözlü anlatımlarda, belki de milyonlarca kez Etihad’ın adı gösterildi veya telaffuz edildi.

Bu sayede, kolay kolay gerçekleştirilemeyecek bir pazarlama ve tanıtım faaliyetine de imza atılmış oldu.

Manchester City Hakkında

Manchester City’nin %100 oranındaki sahibi, Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) yöneten ailenin önemli isimlerinden ve aynı zamanda ülkenin başbakan yardımcısı olan Mansour bin Zayed Al Nahyan.

Klubün başkanlığını ise Khaldoon Al Mubarak yapıyor.

Etihad Airways’in yanı sıra, daha bir çok BAE kökenli şirket, klube sponsorluk desteği veriyor.

BAE tarafından geçen yıl bu işe 120 milyon USD harcandığı belirtiliyor.

Son bir kaç yıl içerisinde yapılan toplam yatırımın ise 1.7 milyar USD gibi astronomik bir değere ulaştığı söyleniyor.