Google Flights - İstanbul New York

Google Flights Artık Dünyaya Uçuruyor

Google’ın ITA firmasını satın almasının ardından hizmete sunduğu ilk ürün olan Google Flights, artık ABD çıkışlı tüm uçak seferlerini kapsar hale geldi.

2011 yılının Eylül ayında devreye alınan Google Flights kapsamında ilk aşamada sadece ABD iç hat uçuşları bulunuyordu.

Geçtiğimiz günlerde Google Flights, ikinci aşamaya yükseldi.

Google Grup Ürün Müdürü Eric Zimmerman tarafından, Google Search’ün resmî blogunda 15 Mart günü yapılan açıklamaya göre Google Flights artık uluslararası uçuşlar için de hizmet vermeye başladı.

Uygulamanın geldiği şu anki noktada, ABD çıkışlı olmak üzere dünya genelinde 500’den fazla havalimanı için uçuş arama imkânı sağlanmış durumda.

Google’ın, altı ay gibi kısa bir sürede ABD çıkışlı olmak üzere uluslararası uçuşlar için de arama hizmete verir hale gelmesi, gözlerin yeniden Google ile online seyahat acenteleri arasındaki çekişmeye çevrilmesine yol açtı.

Google Flights - İstanbul New York
Google Flights New York – İstanbul (Temmuz 2012)

Google Flights’ın belki de 2012 bitmeden tüm dünya genelindeki uçuşları kapsar hale gelmesi, online seyahat sektörünü ciddi manada sallayacağa benziyor.

Uçuş arama özelliğinin ne kadar verimli çalıştığını, United Airlines’ın da dahil olmasıyla iyice renklenen New York – İstanbul pazarı özelinde kontrol ettim.

New York – İstanbul arasında, 16-23 Temmuz tarihleri için yaptığımız uçuş sorgusu sonucunda önce, bu hattaki muhtemel tüm seferler listelendi.

Sonuçları biraz süzmek amacıyla, ekranın hemen sol tarafında bulunan seçeneklere başvurdum.

Bu seçenekler arasında direkt/aktarmalı uçuş, havayolu şirketi, gidiş ve dönüş saatleri gibi tercihler mevcut.

Ben de Google Flights’ın “nonstop” filtresini seçerek yukarıda belirttiğim tarihli sorgumu yalın hale getirdim.

Böylece karşıma, pazardaki üç havayolu şirketinin (THY, Delta, United) uçuşları, en düşük fiyattan en yükseğe doğru listelendi.

Fakat bilet satın almak istediğimde, canımı sıkan bir durumla karşılaştım.

Google Flights, Delta ve United’ın web sitelerine gerekli yönlendirmeyi yaparken, THY’nin web sitesi için bu seçeneği henüz aktif hale getirmiş değil.

Önümüzdeki günlerde bu aksaklığın da giderileceğini tahmin ediyorum.

Neticede; Google ile ITA’in işbirliği sonucunda üretilen uçuş arama uygulaması (Flights), tam da beklendiği üzere, sektördeki taşları yerinden oynatırken, online seyahat acentelerinin korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

Hele bir de Google Hotel Finder hizmeti, Flights’a benzer bir hale getirilirse…

Comments

One response to “Google Flights Artık Dünyaya Uçuruyor”