İstanbul - New York (Ağustos 2012)

İstanbul – New York Pazarında Rekabet Ne Durumda?

Hatırlanacağı üzere, yakın zaman önce Continental ile birleşmesinin ardından 6 kıtada, 370 uluslararası uçuş noktasına sefer yapar hale gelen ve taşınan yıllık yolcu sayısı bakımından Delta’nın ardından dünyanın ikinci büyük havayolu şirketi konumuna yükselen United Airlines, 2 Temmuz 2012 tarihinden itibaren New York’un Newark Havalimanı ile İstanbul Atatürk Havalimanı arasında direkt uçuşlara başlayacağını açıklamıştı.

Buna paralel olarak, Türk Hava Yolları’nın (THY), İstanbul – New York hattındaki uçuşlarını 28 Mayıs – 16 Eylül tarihleri arasında geçerli olmak üzere günde üç sefere çıkaracağı haberi verilmişti.

Böylece yaz ayları için İstanbul – New York pazarındaki taşıyıcı sayısı üçe yükselmiş; bu hatta günde 5, haftada ise tam 35 sefer yapılır hale gelinmişti.

İstanbul - New York (Ağustos 2012)
İstanbul – New York (Ağustos 2012)

Bu gelişme basit bir hesapla, geçen senenin aynı dönemine göre %66 oranında bir arz artışı demek oluyor.

Bu noktada Havayolu 101 olarak, İstanbul – New York hattındaki rekabetin önümüzdeki Ağustos ayındaki bilet fiyatlarına olan etkisini araştırdım.

Hipmunk üzerinden yaptığım 3 – 11 Ağustos, gidiş – dönüş sorgulamasında, bir birlerine bir hayli yakın fiyatlarla karşılaştım.

1.104 USD ile en düşük fiyat Delta Air Lines’a ait olurken, en yüksek fiyat 1.161 USD ile THY’ye ait.

Pazara yeni giren United’ın bu tarihler için sunduğu fiyat ise 1.154 USD.

Görüldüğü gibi pazardaki üç havayolu şirketinin fiyatları da neredeyse aynı seviyelerde bulunuyor.

Bu sorguyu, bir de uçuş tarihi nispeten yaklaştığında yeniden yaparak, son durumu görmemiz gerekiyor.

Bizler yolcu olarak, İstanbul – New York pazarındaki rekabetin bilet fiyatları üzerindeki asıl etkisini böylece tecrübe etmiş olacağız.