This Is Not An Engine – Bu Bir Motor Değil

Havayolu sektörünün önde gelen dergilerinden ATW’nin Ocak 2012 sayısında yer alan bir reklam dikkatimi çekti.

StandardAero adlı MRO (Maintenance, Repair and Overhaul), yani teknik bakım firmasının bir uçak motoru kullanılan tam sayfa ilanında şöyle deniyor:

This Is Not An Engine – Bu Bir Motor Değil

Ve bu başlığın altında şu şekilde devam edilmiş:

It’s my airline’s customer loyalty program – Bu, benim havayolu şirketimin sadakat programı

It’s my airline’s on-time reputation – Bu, benim havayolu şirketimin zamanında kalkış itibarı

It’s my peace of mind – Bu, benim huzurum

Gerçekten de, günümüzün son derece sıkışık olan tarife yapılarında, bir uçağın her ne şekilde olursa olsun arızalanması, büyük sıkıntıları beraberinde getirebiliyor.

Hele bir de o arıza, ilgili havayolu şirketinin kendi hub’ında veya base’inde meydana gelmemişse.

Zira şirketlerin merkez olarak kullandıkları havalimanlarında en azından belli bir sayıda yedek uçak her zaman hazır tutulabiliyor. Ama uzak meydanlar için böyle bir imkân bulunmuyor.

StandardAero bu reklamda motor arızasını ön plana çıkarmış ama bir uçağı “ground edecek”, yani yerde bırakacak her türlü operasyonel aksaklık, havayolu şirketlerini yolcular nezdinde zorda bırakabiliyor.

Dolayısıyla arızaların en aza indirgenmesi ve meydana gelmesi halinde de en kısa sürede çözümlenebilmesi son derece kritik.

Şu an itibarıyla bir Dubai Aerospace Enterprise (DAE) iştiraki olan StandardAero, askerî ve sivil uçakların bakımında uzmanlaşmış olan bir kuruluş.

1911 yılında kurulan şirket, 2009 yılını yaklaşık 1.4 milyar USD ciro ile kapatmış. Dünya genelinde 4000 çalışanı bulunuyor.

80 farklı ülkeden müşterisi olan StandardAero özellikle ABD, Kanada, Avrupa, Singapur ve Avustralya’da yerleşik tesislere sahip.