Boeing 787 motoru

FedEx ve Air France Yeni Uçak Siparişi Veriyor

2011, büyük miktarlı uçak siparişlerinin rekor kırdığı bir sene oldu.

ABD Hava Kuvvetleri, IndiGo, Go Airlines, China Aviation Supplies, AirAsia, American Airlines, Delta derken, geçen hafta havayolu sektörünün çok önemli bir diğer kanadından, kargo tarafından da bir sipariş haberi geldi.

Dünyanın en büyük uçak filolarından (688 adet) bir tanesine sahip olan dev kargo şirketi FedEx’in, eskimeye yüz tutan filosuna 50 adet geniş gövdeli uçakla taze kan verme niyetinde olduğu ileri sürüldü.

ABD Hava Kuvvetleri’nin ihalesinde olduğu gibi burada da Boeing 767 ile Airbus A330 modeli uçaklar kafa kafaya rekabet edecek.

Liste fiyatına göre yapılan hesaba göre bu ihalenin hacminin 10 milyar USD civarında olacağı tahmin ediliyor.

Ancak maliyetin yüksekliği karşısında FedEx’in, yeni uçak almak yerine, fiyatları çok daha düşük olan ikinci el uçaklara da yönelebileceği söyleniyor.

Şirketin filosunda halen yaşları 20 – 30 gibi bir hayli yüksek olan DC-10 ve MD-11 tipi uçaklar da bulunuyor. Zaten ilk aşamada değiştirilmesi hedeflenenler, bu gibi tayyareler.

FedEx’in son büyük satın alımı, Kasım 2006’da vermiş olduğu 15 adetlik Boeing 777 siparişiydi.

Boeing 787 motoru
Boeing 787 motoru

50 adet geniş gövdeli uçak siparişi verecek bir diğer firma ise Air France – KLM.

Çok uzun zaman önce (2007 yılı) açıkladıkları sipariş niyetini ancak şimdi gerçekleştiren şirket, toplamda 50 adetlik bir sipariş verecek.

Satın alınması düşünülen modeller, 25’er tane Airbus A350 ve Boeing 787 Dreamliner.

Air France bu vesileyle farklı bir teşebbüste de bulunuyor.

A350’lerin üzerinde sadece Rolls Royce Trent 1000 motorları bulunuyor. Bu motorların bakımı şu anda sadece Rolls – Royce’un kendi bakım merkezlerinde yapılmakta.

Air France, bu yeni siparişle birlikte Trent 1000 motorlarının bakımının kendi teknik bakım merkezlerinde de yapılabilmesini talep ediyor. Benzer bir talebin Lufthansa’dan da geleceği konuşulmakta.

Rolls Royce ise tabii olarak, altın yumurtlayan tavuğu elden kaçırmama niyetinde. Zira motor bakımından elde ettikleri gelir vaz geçilebilecek bir meblağ değil.

Sadece Trent 1000 motoru kullandığını belirttiğimiz A350 şu ana kadar yaklaşık 600 adet sipariş almış durumda.

Bunun yanısıra 800’ün üzerinde siparişi bulunan 787 Dreamliner’da kullanılabilen motorlardan biri General Electric GEnx iken, diğeri de Rolls Royce Trent 1000.

Air France ve Lufthansa’nın, Rolls Royce’tan talep ettikleri motor tamir izninin sebebi sanırım şimdi daha iyi anlaşılmıştır.

🙂


Posted

in