Wizz Air, Belgrad’a Yerleşiyor

Geçen sene Ağustos ayında yazdığım bir yazıda, Orta ve Doğu Avrupa’ya odaklanmış bir havayolu şirketinden, Wizz Air’den bahsetmiştim.

Şirket özellikle, Airbus’a vermiş olduğu 50 adetlik siparişle dikkatleri çekiyordu.

Wizz Air’i bu kez, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ı kendisine yeni bir merkez (hub) olarak seçmesi sebebiyle gündeme alıyorum.

Wizz Air

Belgrad, Wizz Air’in 13. merkezi olacak.

İlk aşamada sadece bir tane Airbus A320 tipi uçağın konuşlandırılacağı Belgrad bu sayede beş yeni uçuş noktası ile tanışmış olacak.

Wizz Air halen Londra ve Dortmund’dan Belgrad’a uçuyor.

Bu yeni hamle ile birlikte Roma, Malmö, Stokholm-Skvasta, Eindhoven ve Münih-Memmingen havalimanları da Belgrad ile bağlantılı hale gelecek.

Roma ve Malmö uçuşları 15 Aralık 2010′da, diğerleri ise yaz tarifesinin başlamasıyla birlikte Nisan 2011′de devreye girecek.

Wizz Air’in Budapeşte’den, 17 Aralık 2010 tarihinden itibaren İstanbul Sabiha Gökçen (4 sefer/hafta) ve 18 Haziran 2011′den itibaren de Antalya’ya (2 sefer/hafta) sefer başlatacağını ilave edeyim.

Tamamı Airbus A320′den oluşan filosundaki uçak sayısını geçtiğimiz yıldan bu güne 26′dan 34′e çıkaran şirketin hedefi, 2017 yılında 132 uçaklık bir filoya sahip olmak.

Wizz Air’in şu anki merkezleri şöyle:

  • Bulgaristan: Sofya
  • Çekya: Prag
  • Macaristan: Budapeşte
  • Polonya: Gdansk, Katowice, Poznan, Varşova, Wroclaw
  • Romanya: Bükreş, Cluj, Temeşvar

Yukarıda da belirttiğim gibi, Wizz Air’in 13. merkezi Sırbistan’ın başkenti Belgrad olacak.

Rekabetin iyi bir şey olduğunu her zaman vurguluyorum.

Sırp halkı Wizz Air’in gelişinden her türlü fayda görecek. Yeni uçuş noktaları, düşük fiyatlar, nispeten yüksek hizmet kalitesi gibi.

Pek iyi, ya JAT?

Yugoslavya’nın efsanevî havayolu şirketi JAT ne yapacak?

Zaten zor durumda olan şirketin, Wizz Air’den gelecek bir rekabete karşı koyması mümkün olacak mı?

Sırbistan’ın, Avrupa Birliği ile Single European Sky anlaşması dahiline girmek üzere olduğu bir dönemde, cevaplanması zor sorular bunlar.