SunExpress’ten Kritik Hamle

1990 yılında THY ile Lufthansa’nın eşit paylı ortaklığıyla, Türkiye ile Almanya arasında charter seferleri yapması amacıyla kurulan SunExpress, Almanya topraklarında görmesi mümkün olmayan misafirperverliği Türkiye’de tecrübe ediyor.

Bundan dört – beş yıl kadar önce, kuruluş amacının dışına çıkarak hedef büyüten SunExpress, Türkiye iç hatlarında başlattığı uçuşlarla dikkat çekmişti.

İzmir, Antalya, Sabiha Gökçen Havalimanı gibi noktalar, SunExpress’in aktif olarak faaliyet gösterdiği yerler arasına girmişti.

Şirket tarafından bugün yapılan açıklama ise tüm bunların üzerine tuz biber ekti adeta.

SunExpress, kış tarifesi ile birlikte Anadolu’nun bir çok kentinden Almanya’nın Frankfurt, Münih, Stuttgart ve Düsseldorf şehirlerine aktarmasız uçuşlar gerçekleştirmeye başlayacak.

İlk aşamada hat başına haftada 1 veya 2 uçuş gerçekleştirilecek.

Anlaşılan o ki, verimli görülen hatlarda gelecek sene yaz sezonuna girilirken frekans artışına gidilecek.

Rekabet iyi şeydir; halka faydası vardır.

Ama THY’nin alt marka olarak konumlandırmaya çalıştığı Anadolujet’in Ankara çıkışlı olarak Avrupa’da Frankfurt, Düsseldorf, Brüksel, Amsterdam, Viyana ve Stockholm’e sefer yaptığını unutmayalım.

%50′si THY’ye ait olan bir firma, %100′ü THY’ye ait olan bir alt marka ile Ankara bazlı olarak rekabet ediyor olacak.

Hatta işe bir de transit yolcu tarafından bakarsak, %50′si THY’ye ait bir firmanın, bizatihi ana firma ile rekabete giriştiğini öne sürebiliriz.

Türkiye ticarî havayolu sektörü, tarihinde böyle rekabet görmedi!