Lufthansa_route_map_Sep_2012

Lufthansa Uçuş Ağı Berlin ve Frankfurt’la Büyüyor

Lufthansa_route_map_Sep_2012Geçtiğimiz günlerde kabin hizmet personelinin yapmış olduğu günlük grevlerle dünya genelinde haberlere konu olan Lufthansa, gelecek dönemlere yönelik yeniden yapılanma planlarını aksatmadan sürdürmekte kararlı görünüyor.

Halen devam etmekte olan tedbir programı kapsamında üç yıllık bir dönem için 1 milyar Euro civarında tasarruf elde edeceğini hesaplayan Lufthansa, hub yapısını da gözden geçiriyor.

Avrupa’daki diğer önde gelen bayrak taşıyıcı şirketlerin aksine, Lufthansa’nın iki merkezli (dual-hub) bir network (uçuş ağı) yapısı bulunuyor.

Frankfurt ve Münih, şirketin yükünün büyük kısmını çekiyor.

Anna.aero tarafından Lufthansa’nın son bir yıllık kalkış sayısı ve arz edilen koltuk kilometre (AKK) miktarı baz alınarak hazırlanan grafikler bir hayli faydalı.

Haftalık kalkış sayısı açısından Frankfurt, 3.000 civarında uçuşla ilk sırada yer alırken, onu, 2.500 uçuşla Münih takip ediyor.

Yaklaşık 900 uçuşla Düseldorf, Lufthansa’nın uçuş ağında üçüncü sırada.

Berlin’de yeni açılması planlanan ancak yaşanan aksaklıklar sonucunda açılışı gelecek yılın sonlarına ertelenen havalimanı için bu noktada yapılan arz artışı da dikkat çekici.

Lufthansa’nın Berlin çıkışlı haftalık uçuş sayısı, %37,5 oranında bir artışla 539’a yükselmiş.

Öte yandan, Lufthansa Italia’daki başarısızlık ve bu operasyonun sona erdirilmesi, Milano çıkışlı uçuş sayısını yarıya yakın azaltmış.

Lufthansa – Arz Edilen Koltuk Kilometre

Lufthansa’nın uçuş ağını, pazara sunulan kapasite bakımından ele aldığımızda ise, farklı bir tabloyla karşılaşıyoruz.

Uçuş sayısı açısından bir birine hayli yakın olan Frankfurt ve Münih hub’ları arasındaki farkın, 1’e 2,5 oranına yükseldiği görülüyor.

Bu durumun en önemli sebebi, şirketin uzun menzildeki ana aktarma noktasının Frankfurt olmasından kaynaklanıyor.

Uzak Batı ve Uzak Doğu noktalarına Frankfurt çıkışlı olarak yapılan uçuşlar, bu noktada arz edilen AKK miktarını tabii olarak çok üst seviyelere taşıyor.

Bununla birlikte, Berlin’e yapılan yatırım, AKK açısından da kendisini gösteriyor.

Uçuş sayısında sağlanan %37,5’lik artış, AKK bazında neredeyse %100’e ulaşmış.

Bir yıl önceki Eylül ayına nispeten 67 yeni havalimanı çiftinde uçuş yapan Lufthansa, aynı dönemde 40 civarında hattı da kapatmış durumda.

Yeni açılan hatların 31 tanesi Berlin Tegel çıkışlı.

Hazır dünyanın en önde gelen havayolu şirketlerinden bir tanesinin uçuş ağını ele almışken, Philipp Goedeking tarafından yazılmış olan Networks in Aviation adlı kitabı, tüm sektör çalışanlarına bir kez daha tavsiye edelim.