Tek Pilot Uygulaması, Kargo Uçaklarında Başlayabilir

Yolcu uçaklarının tek pilotla idare edilmesi, çok ön planda olmasa da yıllardır konuşula gelen bir şeydir.

Geçtiğimiz aylarda bu konu yeniden gündeme gelmiş ve Airbus ile Cathay Pacific’in öncelikle, geniş gövdeli uçaklarla icra edilen uzun menzilli uçuşlar için çalışmalarda bulunduğu duyurulmuştu.

Airbus içinde “Project Connect” adıyla bilinen program çerçevesinde, bu tarz uzun uçuşlardaki pilot sayısının üç veya dörtten, ikiye düşürülmesi hedefleniyor.

Yani aslında tek pilot operasyonundan ziyade, ekip sayısının azaltılması (reduced crew) söz konusu.

Uçuşun yüksek irtifadaki yatay seyir sırasındaki bölümünde, kokpitte sadece tek bir pilotun bulunması planlanıyor.

İniş ve kalkışlardaysa kokpitte yine iki pilot görev yapacak.

Bu yıl boyunca projeyi değerlendirecek olan EASA’nın, 2022 yılında da gerekli sertifikasyon sürecini başlatması bekleniyor.

Airbus A350 tipi uçaklarla yapılacak denemelerin başarıya ulaşması halinde uygulamanın 2025 yılında devreye girmesi hedefleniyor.

Tek Pilot Uygulaması, Kargo Uçaklarında Başlayabilir

15 Kasım günü Dubai Air Show’da yapılan bir törenle, ALC adlı uçak kiralama firmasının Airbus’tan çok sayıda yeni sipariş verdiği açıklandı.

Söz konusu siparişin en dikkat çekici noktasıysa, Airbus ile ALC arasında yedi adet A350F yani A350’nin kargo versiyonu için bir niyet mektubu imzalanmasıydı.

Anlaşmanın kesinleşmesi halinde ALC, Airbus A350F satın alan ilk şirket olurken, uçağın ilk teslimatının 2026 yılında gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Düzenlenen törende kısa bir konuşma yapan Airbus CEO’su Guillame Faury’nin söylediği şeyler arasında, tek pilot operasyonu öne çıktı.

Guillame Faury, kargo uçaklarının halihazırda üzerinde çalıştıkları bu konsept için en uygun başlangıç noktası olduğunu belirtti.

Faury bununla birlikte, A350F’in geliştirilme süreciyle tek pilot uygulamasının birbirleriyle mutlak bir biçimde bağlantılı olmadığını da özellikle vurguladı.

Aslında Airbus’ın Project Connect programında ilk olarak kargo uçaklarını devreye almak istediği uzunca bir süredir biliniyordu.

Denemelerin A350’lerde yapılacak olmasıyla, ilk A350F’nin muhtemel teslimat tarihinin örtüşmesi, şirketin bu konuda son derece ciddi olduğunu gösteriyor.

Bu tartışmalı uygulama gerek sektörde ve gerekse yolcular arasında bakalım ne kadar kabul görecek?


Posted

in