Airbus ve Boeing, Kargo Uçaklarını Öne Çıkarıyor

Covid-19 krizinin sivil havacılık sektörü üzerindeki en önemli etkilerinden bir tanesi, havayollarının adeta bir can simidi gibi kargo operasyonuna sarılmaları oldu.

Özellikle krizin ilk aylarında yolcu seferleri neredeyse tamamen dururken, kargo uçuşları tam gaz devam etti.

Yolcu uçakları, yolcu kabinleri boş ama ağzına kadar kargo dolu olarak uçuruldu.

Bu yetmedi, bazı uçakların koltukları sökülerek yolcu kabinine dahi kargo alındı.

O da yetmedi, uzun zamandır park halinde bekleyen, eski kargo uçakları yeniden işletilmeye başlandı.

Her şeye rağmen hava kargo taşımasında birim maliyetler hızla yükseldi ve havayolları için çok ciddi bir gelir kalemi noktasına geldi.

Airbus ve Boeing, Kargo Uçaklarını Öne Çıkarıyor

Bu durum, uçak üreticilerinin de aynı doğrultuda harekete geçmesine yol açtı.

İki büyük üretici, Airbus ve Boeing, kargo uçaklarını ön plana çıkarmaya başladı.

Bunun ilk örneğini, Dubai Air Show’da gördük.

Airbus, A350 tipi uçağın; Boeing ise 777X’in kargo versiyonlarının satışı için girişimlerde bulunuyor.

Airbus, uçak kiralama firması ALC ile yedi adet A350F için bir niyet mektubu imzaladı.

Anlaşmanın kesinleşmesi halinde ALC, Airbus A350F satın alan ilk şirket olacak. Tabii ALC’nin satın alacağı yeni uçakların hangi havayolunun filosunda kullanılacağı henüz belli değil.

Şu âna kadar Airbus sadece A330’un kargo versiyonunu üretiyordu. A350’de yaşanan bu gelişme bu yüzden ayrı bir önem taşıyor.

İlk A350F teslimatının, 2026 yılında yapılması hedefleniyor.

Öte yandan Boeing, 777X-F tipi uçağın ilk siparişleri için Hindistan’da yeni kurulan Akasa adlı havayoluyla görüşmelerini sürdürüyor.

Airbus ve Boeing’in yeni kargo uçağı satışı için şu sıralarda özellikle DHL, FedEx, Lufthansa, Qatar Airways ve Singapore Airlines’a odaklandıkları belirtiliyor.

Dubai Air Show’da bunların yanı sıra, Emirates ile Israel Aerospace Industries arasında, dört adet Boeing 777-300ER’ın kargo uçağına dönüştürülmesi için bir anlaşma imzalandığını da ekleyelim.

Etihad Airways’in Abu Dabi’deki tesislerinde gerçekleştirilecek ve 2023’ten itibaren başlayacak işlemin bedeli 1 milyar USD.

Neticede gerek dönüştürme işlemleri ve gerekse yeni siparişler sebebiyle şu anki gidişat, 2020’lerin ikinci yarısında sektörde bir kargo uçağı bolluğu yaşanacağını gösteriyor.

Normal şartlarda, kârlı bir biçimde işletilmeleri pek kolay olmadığından tercih edilmeyen kargo uçakları, bakalım bundan beş yıl sonra da şimdiki gibi gözde olacaklar mı?


Posted

in

,