Qatar Airways’in Yıllık Zararı Büyüyor

Qatar Airways’in yıllık zararı giderek artıyor.

Şirket, 31 Mart’ta sonuçlanan mâlî yılında cirosunu %14 oranında artırarak 48 milyar Katar Riyali’ne (13,2 milyar USD) yükseltirken, 2,3 milyar Katar Riyali (639 milyon USD) zarar etti.

(Qatar Airways geçen yıl 69 milyon USD zarar etmişti)

%27 gibi oldukça yüksek oranda bir zarar anlamına gelen bu sonuçta, artan maliyetlerin yanı sıra, Katar’a komşuları tarafından uygulanan ve geçtiğimiz Haziran ayında ikinci yılını dolduran ambargonun etkisi büyük.

Şirketin CEO’su Akbar Al Baker yaptığı açıklamada, söz konusu zararın temelinde, ana hatlarının kapalı kalmaya devam etmesi, artan akaryakıt maliyetleri ve dövizdeki dalgalanmaların bulunduğunu söyledi.

Akbar Al Baker, buna rağmen temel göstergelerin son derece sağlam olduğunu da sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından uygulanan ambargonun etkisini azaltmaya çalışan Qatar Airways, yeni hatlar açmaya, mevcut hatlardaki uçuş sayılarını artırmaya ve ihtiyaç fazlası bazı uçaklarını kiralamaya devam etti.

Şirket son bir sene içinde 11 yeni hat açarken, ambargonun başlangıcından bu yana hizmeye sokulan yeni hat sayısı 31 oldu.

Qatar Airways ayrıca 2018 yılının son haftasında, Çin’in en büyük havayolu şirketi konumundaki China Southern’ın %5 oranında hissesini satın alarak dünyanın en büyük ikinci havayolu pazarı olan Çin’e son derece güçlü bir adım atmıştı.

Son derece geniş doğal gaz ve petrol rezervleri sayesinde, kişi başına düşen millî gelirde dünyanın önde gelen ülkelerinden bir tanesi olan Katar‘ın, millî havayolunun zararına katlanması hiç de zor değil.

Gelgelelim, sektördeki imajı açısından Qatar Airways’in bu gidişata daha ne kadar tahammül edeceğini kestirmek ise güç.

Bölgede eksik olmayan siyasî gerilimi sadece Qatar Airways’i değil, Emirates ve Etihad Airways gibi şirketleri de olumsuz etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.


Posted

in