PriestmanGoode’den, Uçak İçi İkram Malzemelerine Çevreci Yaklaşım

Tek kullanımlık plastik malzemeden ikram tepsilerine, kulaklıklardan cam şişelere kadar, her yıl havayolu ile yapılan seyahatlerin sonucunda milyonlarca ton çöp çıkıyor.

Dünyamız için çok ciddi bir tehlike arz eden bu miktar her geçen yıl artıyor.

2016 yılında 5,2 milyon ton mertebesinde olan çöp miktarının, bu yıl 6 milyon tona yaklaşacağı hesaplanıyor.

Ortaya çıkan çöpün çok büyük bir bölümü ya yakılarak imha ediliyor ya da çöp toplama merkezlerinde toprağa karışıyor.

Bu işin havayolu şirketlerine yıllık maliyeti 500 milyon Euro’yu buluyor.

Ortalama 2,6 milyon otomobilin ağırlığına denk olan bu korkunç miktarın, önümüzdeki 15 sene içerisinde ikiye katlanması bekleniyor.

İşte bu gidişe bir dur demek isteyen, Londra merkezli tasarım firması PriestmanGoode, yine Londra’daki Tasarım Müzesi’nde “Get Onboard: Reduce.Reuse.Rethink” adını verdiği bir sergi açtı.

12 Eylül 2019 – 9 Şubat 2020 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek serginin odak noktası, seyahat sektöründe kullanılan malzemeleri ve yolcuların ve tedarikçilerin konuya yaklaşımını değiştirerek, sürdürülebilir bir sektör elde etmek.

Bu çerçevde örnek bir ikram tepsisi tasarlayan PriestmanGoode, oldukça ilginç bir ürün geliştirdi.

Toz kahve artıklarından bardak üretilirken, diğer ikram ekipmanları için yosun, bambu ve pirinç kabuğu gibi malzemelerden yararlanıldı.

Yıkanıp yeniden kullanılan ikram tepsisi yine plastikten üretilirken, çöpe giden diğer tüm malzemelerin dönüştürülebilir olmasına dikkat edildi.

PriestmanGoode bununla da kalmadı.

Son dönemde önde gelen bir çok havalimanında, içme suyunu yolculara ücretsiz sunarak, plastik şişe kullanımını en aza indirme projeleri gerçekleştiriliyor.

PriestmanGoode buna paralel olarak, kısa süreli tatil dönemlerinde tekrar tekrar kullanılabilecek bir matara geliştirdi.

Matara, doğada çözünebilir biyoplastikten üretilirken, kapak olarak da mantar tercih edildi.

Mataranın, uçak koltuklarının arkasındaki ceplere kolayca girebilecek bir şekilde tasarlandı.

Önümüzdeki yıllarda, özellikle uçak motorlarının yaydığı atık gazlar sebebiyle çevrecilerin hedefinde olan sivil havacılık sektörü, uçaklarda kullanılan malzemeleri bu ve benzeri çevreci bir yaklaşımla değiştirmesi gerekiyor.

Bu noktada, PriestmanGoode gibi önde gelen bir çok havayolu ile tasarım çalışmalarına imza atan bir şirketin böyle bir sergi hazırlamış olması umut verici.

Umarız en kısa zamanda, uçaklarda kullanılan malzemeler, doğaya en az zarar verecek şekilde yenilenir.


Posted

in