Qatar Airways, China Southern’a Ortak Oldu

Doha merkezli Qatar Airways, Çin’in en büyük havayolu şirketi konumundaki China Southern’a ortak oldu.

Yapılan açıklamaya göre Qatar Airways, Çinli havayolunun %5 oranında hissesini satın aldı.

Söz konusu işlem, 28 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirildi.

Önümüzdeki dönemde bu oranın daha da artabileceği belirtiliyor.

Böylelikle Qatar Airways, dünyanın en büyük ikinci havayolu pazarı olan Çin’e son derece güçlü bir adım atmış oldu.

Hatırlanacağı üzere China Southern, SkyTeam adlı havayolu ittifakından ayrılmaya karar vermişti. Qatar Airways’in hisse alımı hamlesine paralel olarak, China Southern’ın oneworld ittifakına girebileceği konuşuluyor.

Bilindiği üzere Qatar Airways, sessiz sedasız bir biçimde dünyanın değişik bölgelerindeki havayollarına ortak olmuş durumda.

Aralarında British Airways ve Iberia’nın da bulunduğu havayollarının çatı şirketi konumundaki IAG’nin %20’si Qatar’a ait.

Bunun yanı sıra, Güney Amerikalı LATAM’ın %10 ve Hong Kong merkezli Cathay Pacific’in de yine %10 oranında hissesi, Qatar Airways tarafından satın alınmıştı.

Ayrıca şirketin %49 gibi oldukça yüksek bir oranla bir diğer iştiraki olan Air Italy’nin, özellikle Amerikalı taşıyıcılar arasında tartışma konusu olmaya devam ettiğini hemen anımsatalım.

American Airlines da China Southern ile İşbirliği Yapmıştı

2017 yılının başlarında, oneworld ittifakının bir diğer üyesi American Airlines, China Southern’dan 200 milyon USD tutarında hisse satın alarak bu şirkete ortak olmuştu. Söz konusu tutar karşılığında, China Southern’in %2,76 oranında hissesi, American portföyüne geçmişti.

Böylece, ABD’nin en büyük ikinci havayolu şirketi ile Çin’in en büyük havayolu şirketi, uzun vadede çok önemli sonuçlar doğurabilecek bir işbirliğine imza atmıştı.

Gelecek yıllarda her iki havayolu şirketinin de karşılıklı olarak uçuş sayısını artırması bekleniyor.

China Southern, yapımı halen devam eden ve 2019 yılı sonlarında hizmete girmesi beklenen Pekin Daxing Havalimanı ile birlikte stratejik bir değişikliğe giderek, “ikili hub” uygulamasına geçecek.

2025 yılına gelindiğinde Daxing Havalimanı’nda 250 uçak konuşlandırmayı planlayan şirket buradan, Kuzey Amerika ve Avrupa’ya seferler düzenleyecek.

Halen New York ve Los Angeles’a seferleri bulunan China Southern, ABD’de daha fazla kente ve daha yüksek sıklıkta uçmak istiyor.

THY, Qatar ve China Southern İşbirliği Yapabilir

Bölgemize döndüğümüzde, Qatar Airways’in de, üyesi bulunduğu oneworld ittifakından pek memnun olmadığını görüyoruz.

Şirketin CEO’su Akbar Al Baker, oneworld üyesi şirketlerin bir müttefiklik ruhu içerisinde hareket etmediğini belirterek, üyelikten çıkabileceklerini açıklamıştı.

THY’nin de Star Alliance üyeliği çerçevesinde, Lufthansa ile arasının pek sıcak olduğu söylenemez. Kamuoyunda pek farkında olunmamakla birlikte, 2014 yılının Mart ayında Lufthansa, THY ile olan codeshare anlaşmasını iptal etmişti.

Söz konusu üç şirket, kendilerine mevcut ittifaklardan bir tanesini seçmek yerine, bir araya gelerek özel bir ortaklığa imza atarak, havayolu sektörüne büyük dinamizm katabilir.

Havayolu İttifakları Hedeflenen Başarıya Ulaşamadı

Milliyet temelli mülkiyet sorunsalına bir çare olması umuduyla 1990’lı yıllarda ortaya çıkan havayolu ittifakları, şirketler arasında bir türlü arzu edilen seviyede bir işbirliği seviyesine ulaşamadı.

Aradan geçen 20 seneyi aşkın süreye karşın havayolu ittifakları, havayollarının sadakat (mil kazanma) programlarının senkronize edilmesi, özel yolcu salonlarının ortak kullanımı gibi bir iki husus haricinde üyeler arasında pek sinerji sağlayamadı.