Havacılığı Dönüştüren “Herb Kelleher”, Hayata Veda Etti

Amerikalı Southwest Airlines’ın kurucusu ve bir bakıma “düşük maliyetli havayolu” iş modelinin babası olan Herb Kelleher hayatını kaybetti.

87 yaşındaki Kelleher, 1960’lı yılların sonunda girdiği hukukî mücadelenin ardından Southwest Airlines ile havacılık sektörüne adım atmıştı.

İlk olarak 1971 yılında Texas eyaletinin üç kenti; Houston, Dallas ve San Antonio arasında uçuşlar başlatan Herb Kelleher, bilet fiyatlarını dramatik bir biçimde ucuzlatarak, herkesin havayolu ile seyahat edebilmesinin önünü açmıştı.

Herb Kelleher

Kısa sürede geliştirdiği sıra dışı iş modeli ile yakalanması güç bir başarıya imza atan Kelleher, hem şirket çalışanları hem de sektördeki rakipleri tarafından büyük saygı gösterilen bir kişilikti.

Günümüzde filosundaki 750 adet Boeing 737 ile hizmet veren Southwest, yolcu sayısı bakımından dünyanın en büyük havayolları arasında bulunuyor.

Southwest’i başarıya götüren ve faaliyete başladığından bu yana sürekli kâr etmesini sağlayan düşük maliyetli havayolu iş modeli, Avrupa’dan Asya’ya, Avustralya’dan Afrika’ya, dünyanın dört bir tarafından başarıyla tekrarlandı.

Herb Kelleher’in açtığı yolda ilerleyen havayolları, uçakla seyahatin ucuzlamasını ve çok daha fazla sayıda kişinin bu şekilde yolculuk yapabilmesini sağladı.