South African Airways_Cape Town Airport_CPT_Airbus A340_Jan 2014

Afrikalı Havayolları Güçlerini Birleştirecek

Afrikalı dört havayolu şirketi, ittifak yapma kararı verdi.

South African Airways, Kenya Airways, Air Mauritius ve RwandAir, artan rekabet karşısında güçlü durabilmek amacıyla görüşmelere başladı.

Air-Mauritius_A340-300_Simisa
Air Mauritius’a ait bir Airbus A340-300 (by Simisa)

Air Mauritius CEO’su Somas Appavou yaptığı açıklamada, şirket olarak bu yönde ilk adımı attıklarını ve kurulması muhtemel ittifak sayesinde bölgede daha verimli ve geniş bir havayolu ağı oluşturulacağını belirtti.

Appavou bunun yanı sıra, kurulacak ittifak çerçevesinde üye şirketlerin teknik bakım, eğitim, bilgi birikimi paylaşımı gibi konularda da işbirliği yapacaklarını sözlerine ekledi.

İttifak kurmayı planlayan şirketlere baktığımızda özet olarak şöyle bir tablo ile karşılaşıyoruz:

South African Airways: 64 uçak & 42 uçuş noktası, 9,5 milyon yolcu

Kenya Airways: 40 uçak & 53 uçuş noktası, 4,5 milyon yolcu

Air Mauritius: 14 uçak & 22 uçuş noktası, 1,7 milyon yolcu

RwandAir: 12 uçak & 23 uçuş noktası, 600 bin yolcu

Fastjet Başarılı Olamadı

Afrika kıtası aslında, gerek yüzölçümü büyüklüğü ve gerekse nüfusun fazlalığı bakımından havayolu sektörü için adeta biçilmiş bir kaftan niteliğini taşıyor.

Yüzölçümü açısından dünyanın ikinci büyük kıtası olan Afrika’nın havayolu şirketleri, küresel havayolu pazarında yolcu sayısı bakımından ise %3’ten daha düşük bir paya sahip.

Bu potansiyelin farkın olan ve aralarında easyJet’in kurucusu Sir Stelios Haji Ioannou‘nun da bulunduğu bir grup girişimci, 2012 yılının sonlarına doğru, Fastjet adlı düşük maliyetli taşıyıcıyı hizmete sokmuştu.

Ancak, Afrika’yı dönüştürmek mottosuyla yolan çıkan Fastjet, bir türlü hedeflediği performansı yakalayamamıştı.

Büyük hedefleri olan şirket günümüzde sadece Tanzanya, Mozambik, Zambiya, Zimbabve ve Güney Afrika’daki az sayıda noktaya uçuş yapıyor.

Afrika Pazarı Serbestleşirse

Afrika genelinde kişi başına düşen gelirin azlığı ve kıtanın özellikle Sahra Çölü’nün güneyinde kalan bölümündeki ülkelerin kendi içlerinde ve birbirleri arasında bitmek bilmeyen anlaşmazlıklar, sektörün gelişmesini engelliyor.

Bu sıkıntıya bir çare olması amacıyla, 1990’lı yıllarda, kıta genelindeki havayolu pazarını tamamen serbestleştirmeyi amaçlayan bir girişim başlatılmıştı.

Single African Air Transport Market (SAATM) yani Afrika Ortak Hava Ulaştırma Pazarı adı verilen bu girişim çerçevesinde kıta içerisindeki uçuşların artması, ülkeler arası entegrasyonun sağlanması ve ciddi oranda ekonomik aktivite ve istihdam artışı sağlanması hedefleniyor.

Yaklaşık bir yıl kadar önce ilgili anlaşmaya imza atan 23 Afrika ülkesi arasındaki havayolu pazarı tamamen liberalleşecek.

Afrika Ortak Hava Ulaştırma Pazarı

Benin, Botsvana, Burkina Faso, Cape Verde, Kongo, Fildişi Sahili, Mısır, Etiyopya, Gabon, Gana, Gine, Kenya, Liberya, Mali, Mozambik, Nijer, Nijerya, Ruanda, Sierra Leone, Güney Afrika, Swaziland, Togo ve Zimbabve, Afrika’da bu önemli adımı atan ilk devletler olarak tarihe geçmişti.

Bu önemli gelişmenin, yine Afrika Birliği tarafından sürdürülen “Afrika Pasaportu” ve kıta genelinde bir serbest ticaret alanı oluşturma projelerine de büyük destek sağlayacağına inanılıyor.

Gerçekten bir Afrika ortak havayolu pazarı kurulması başarılırsa, ancak o zaman sektörün kıta genelindeki durumunun iyileşeceğini düşünüyoruz.


Posted

in