Solenta, Fastjet’e Ortak Oldu

Fastjet – Darüs Selam – Nairobi hat açılışı

Afrika’yı dönüştürmek mottosuyla yolan çıkan ancak bir türlü hedeflediği performansı yakalayamayan Fastjet’in %28’i satıldı.

Fastjet’e, merkezi Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentinde bulunan Solenta adlı havacılık şirketi ortak oldu.

Taraflar arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde, Solenta filosunda yer alan üç adet uçak beş yıllığına, “wet-lease” uygulaması ile Fastjet’e tahsis edilecek.

Solenta, Fastjet’in %28 oranındaki hissesi için 28,8 milyon USD tutarında ödeme yapacak.

Fastjet CEO’su Nico Bezuidenhout konu hakkında yaptığı açıklamada, Solenta ile gerçekleştirdikleri ortaklığın operasyonel ve stratejik açıdan son derece yerinde olduğunu vurguladı.

Bezuidenhout, anlaşma dahilinde kullanacakları uçaklar ve bunlara ilişkin hizmetlerin, halen sürdürdükleri yeniden yapılanma sürecine önemli katkısı olacağını belirtti.

Nico Bezuidenhout, yeniden yapılanma sürecinin başarılı bir biçimde devam ettiğini ve 2017 yılının son çeyreğinde, mâlî açıdan başa baş noktasını yakalamayı umduklarını sözlerine ekledi.

Şirketin CEO’sunun da altını çizdiği üzere, bu ortaklık Fastjet için adeta can simidi niteliğinde.

Zira Solenta tarafından sağlanacak finansman, zor günlerden geçmekte olan şirkete nefes aldıracak.

Havayolu 101 olarak kurulduğu ilk günden itibaren manevi desteği eksik etmediğimiz Fastjet umarız bu kez o hep arzuladığı atılımı yapmaya muvaffak olur ve Afrika kıtasının entegrasyonu için çok önemli olan bu havayolu şirketi başarıyla yoluna devam eder.

Fastjet, Ne Kadar Başarılı Oldu?

Fastjet_africa_route map_March 2016

Fastjet Route Map – March 2016

Afrika’nın son 10-15 yılına bakıldığında, sivil havacılık açısından durum son derece karanlık görünüyor.

Bu süre zarfında kara kıtada 40’a yakın sayıda yeni havayolu şirketi kurulmuş.

Ve bu girişimlerin tamamı başarısızlıkla sonuçlanmış.

Tüm bu olumsuz tabloya karşın Fastjet, hedeflediği başarıya ulaşarak Afrika kıtasını dönüştürme yolundaki ilk adımı atmayı amaçlıyordu.

Ancak aradan geçen üç senenin ardından, Fastjet için de durumun pek parlak olmadığı söylenebilir.

Operasyona başlamasının ardından bir yıl içerisinde filosundaki uçak sayısını 15’e yükseltmeyi hedefleyen şirket, şu anda sadece 5 uçakla hizmet veriyor.

Fastjet’in uçuş yaptığı destinasyon sayısı da 11’de kaldı.

Şirket günümüz itibarıyla Tanzanya’da Dar üs Selam, Kilimanjaro, Mwanza, Mbeya ve Zanzibar, Güney Afrika’da Johannesburg, Zambiya’da Lusaka, Zimbabwe’de Harare ve Victoria Falls, Uganda’da Entebbe ve Kenya’da Nairobi noktalarına sefer düzenliyor.

Üç yılın sonunda toplam zarar 300 milyon USD’ye yaklaşmıştı.

Gidişattan pek de hoşnut olduğu söylenemeyecek olan Sir Stelios Haji-Ioannou en sonunda Fastjet’e müdahale etmek zorunda kalmıştı.

Sir Stelios’un ısrarlı talepleri sonucunda, şirketin kuruluşundan bu yana CEO’su olan Ed Winter’ın, 18 Mart 2016 tarihi itibarıyla görevinden ayrılacağı açıklanmıştı.

Geçtiğimiz ay Fastjet yönetim kurulu başkanı Colin Child’a bir mektup gönderen Sir Stelios, mevcut yönetime olan inancını kaybettiğini belirtmiş ve ciddi bir biçimde maliyet azaltıcı tedbirlere başvurulmadığı takdirde, çok yakın bir gelecekte şirkette nakit krizi yaşanacağını vurgulamıştı.

Gerçekten de Mart ayı başında Fastjet’ten yapılan bir açıklamada, yeni finansal kaynak bulmak zorunda olunduğu itiraf edilmişti.

Fastjet’te halen %12 oranında hisseye sahip olan Sir Stelios bununla da kalmamış, baş danışman Krista Bates’in de istifasını talep etmişti.

Bates, 14 Mart 2016 tarihinde görevinden ayrılmıştı.

Comments

One response to “Solenta, Fastjet’e Ortak Oldu”