Airlander 10

Airlander 10, İngiltere’nin Doncaster Kentinde Üretilecek

Melez (hibrit) hava aracı kategorisindeki Airlander 10, İngiltere’nin Doncaster kentinde üretilecek.

Doncaster Kent Konseyi ile Hybrid Air Vehicles (HAV) şirketi arasında imzalanan anlaşmaya göre bu iş, Carcroft Common adı verilen 50 hektarlık ekonomik gelişme sahasında yapılacak.

Üretimin yanı sıra aracın test ve sertifikasyon süreçleri de aynı bölgede gerçekleştirilecek.

Airlander 10 - Hangar
Airlander 10 – Hangar

Bu sayede, yıllık 1 milyar Pound’dan fazla ihracat hacmi, 1.200 kişiye iş imkânı ve yeni bir tedarik zinciri ortaya çıkacak.

Sıfırdan kurulacak tesis, Airlander’ın kompozit tabanlı uçak gövdesi, tahrik sistemleri, elektrik ve aviyonik sistemleri için yeni montaj hatları gibi son teknoloji havacılık üretim ekipmanlarına ev sahipliği yapacak.

HAV bu projede ayrıca, Sheffield Üniversitesi’ndeki İleri Üretim Araştırma Merkezi ile (Advanced Manufacturing Research Centre) işbirliği içerisinde çalışacak.

Airlander 10
Airlander 10

Hybrid Air Vehicles (HAV) adlı İngiliz şirket tarafından geliştirilen Airlander, hem içinde bulunan ve havadan daha hafif olan gaz hem de dizel motorlu pervaneleri sayesinde hareket ediyor.

100 yolcu veya 10 ton yük taşıyabilen araç, yeşillik bir alan veya suyun üzerine dikine iniş kalkış yapma kabiliyetine sahip.

148 km/s seyir hızına ulaşabilen Airlander ilk uçuşunu, 17 Ağustos 2016 tarihinde gerçekleştirmişti.

Airlander 10 - Kabin
Airlander 10 – Kabin

Aslında Amerikan Ordusu için geliştirilen Airlander, ordunun bu işten caymasından sonra sivil amaçlı taşımacılık için yeniden tasarlanmıştı.

İlk aracın, 2028 yılında Air Nostrum Group bünyesinde hizmete girmesi hedefleniyor.

Air Nostrum, bu araçlardan şu âna kadar 20 adet sipariş verdi.

Airlander production site video from Hybrid Air Vehicles on Vimeo.