XB-1, ilk deneme uçuşu sırasında (22 Mart 2024)

Sesten Hızlı Yolcu Uçağının Prototipi, İlk Deneme Uçuşunu Yaptı

Boom Supersonic firması tarafından geliştirilen Overture adlı sesten hızlı (süpersonik) yolcu uçağının prototipi XB-1, ilk deneme uçuşunu gerçekleştirdi.

22 Mart’taki (2024) deneme, Kaliforniya’daki Mojave Air & Space Port civarında yapıldı.

Bu bölge, Bell X-1, North American X-15 ve Lockheed SR-71 Blackbird gibi bir çok tarihî öneme sahip uçağın deneme uçuşlarının yapıldığı yer olarak biliniyor.

XB-1, ilk deneme uçuşu sırasında (22 Mart 2024)
XB-1, ilk deneme uçuşu sırasında (22 Mart 2024)

Boom test pilotu Bill “Doc” Shoemaker tarafından kumanda edilen XB-1, uçuş sırasında 441 km hıza ve 2.170 metre yüksekliğe kadar çıktı.

Önümüzdeki dönemde devam edecek denemeler sayesinde dört ana başlıkta gelişme kaydedilmesi hedefleniyor.

  • Artırılmış gerçeklik görüş sistemi: Duruş ve uçuş yolu göstergeleriyle dijital olarak artırılmış, buruna monte edilmiş iki kamera, mükemmel pist görüşü sağlayan yüksek çözünürlüklü bir pilot ekranını besler. Bu sistem, hareketli bir burnun ağırlığı ve karmaşıklığı olmadan gelişmiş aerodinamik verimlilik sağlar.
  • Dijital olarak optimize edilmiş aerodinamik: Mühendisler XB-1 için binlerce tasarımı keşfetmek üzere hesaplamalı akışkanlar dinamiği simülasyonlarını kullandılar. Sonuç; kalkış ve inişte güvenli ve istikrarlı çalışmayı süpersonik hızlarda verimlilikle birleştiren optimize edilmiş bir tasarım.
  • Karbon fiber kompozitler: XB-1’in neredeyse tamamen karbon fiber kompozit malzemelerden yapılmış olması, güçlü ve hafif bir yapıda sofistike bir aerodinamik tasarım gerçekleştirmesini sağlamakta.
  • Süpersonik girişler: XB-1’in motor girişleri süpersonik havayı ses altı hızlara yavaşlatarak kinetik enerjiyi verimli bir şekilde basınç enerjisine dönüştürür ve geleneksel jet motorlarının XB-1’e kalkıştan süpersonik uçuşa kadar güç vermesini sağlıyor.

Concorde’un emekli olmasından yirmi yıl sonra gelen bu uçuş, yeniden süpersonik yolcu taşımacılığına dönüş yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Lâkin projenin bir hayli yavaş ilerlediğini ve normalde prototip uçağın ilk deneme uçuşu için 2017 yılının hedeflendiğini de unutmamak gerekiyor.


Posted

in