American Airlines - Dallas Havalimanı

2023, Havacılıkta En Emniyetli Yıl Oldu

2023, sivil havacılık sektöründe bir çok kritere göre en emniyetli yıl olarak kayda geçti.

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği’nin (IATA) yayımladığı rapora göre, yıl içerisinde jet motorlu yolcu uçakları hiç kırıma uğramadı.

Sadece 15 Ocak 2023 tarihinde Nepal’de, Katmandu – Pokhara seferini yapan, Yeti Airlines’a ait ATR 72-500 tipi turboprop motorlu bir uçak düştü ve kazada 68 yolcu ve 4 mürettebat olmak üzere 72 kişi hayatını kaybetti.

Yıl boyunca 37,7 milyon uçuş yapıldı ve bunların sadece 30 tanesinde kaza/kırım olayı yaşandı.

Bir başka deyişle, 2023’te her 1,26 milyon uçuşta 1 kaza meydana geldi. (2022: 1,30)

Bu rakam aynı zamanda, son on yılın en iyisi.

IATA Direktörü Willie Walsh yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“2023 yılında sektörün kaydettiği güvenlik performansı, uçmanın en güvenli ulaşım şekli olduğunu göstermeye devam etmekte. Havacılık en yüksek önceliği güvenliğe vermekte ve bu 2023 performansında da görülmekte. Jet operasyonlarında gövde kaybı ya da ölüm yaşanmamıştır. 2023 yılında ayrıca en düşük ölüm riski ve ‘tüm kazalar’ oranı kaydedilmiştir. Ancak 72 kişinin öldüğü tek bir ölümcül turboprop kazası bize güvenliği asla hafife alamayacağımızı hatırlatmakta. Ve 2024’ün ilk ayında meydana gelen iki önemli kaza, uçmak bir insanın yapabileceği en güvenli faaliyetler arasında yer alsa bile, her zaman geliştirilecek alanlar olduğunu göstermekte. Biz tarihimiz boyunca bunu yaptık. Ve uçmayı her zamankinden daha güvenli hale getirmeye devam edeceğiz.”


Posted

in

,