Amsterdam Schiphol Havalimanı

Amsterdam Schiphol Havalimanı, 2024’te 483 Bin Uçuşa İzin Verecek

Amsterdam Schiphol Havalimanı, 2024 yılında toplam 483 bin uçuş planlaması yapılmasına izin vereceğini duyurdu.

Havalimanı işletmesinin bu kararı, başta burasını hub olarak kullanan KLM olmak üzere, havayolları tarafından memnuniyetle karşılandı.

22 Kasım’da gerçekleştirilen Hollanda Genel Seçimleri öncesindeki hükümet, çevresel kaygıları öne sürerek, Schiphol gibi son derece potansiyelli bir havalimanındaki yıllık uçuş sayısını 460 binle sınırlamıştı.

Amsterdam Schiphol Havalimanı - Gürültünün yayılmasını azaltmaya yönelik tedbir
Amsterdam Schiphol Havalimanı – Gürültünün yayılmasını azaltmaya yönelik tedbir

Fakat söz konusu hükümet, ABD ve Avrupa Birliği’nden gelen baskılar sonucunda bu kararından caymak zorunda kalmıştı.

Air France – KLM, Delta Air Lines ve JetBlue gibi havayolları, Amsterdam gibi önemli bir pazarda bir nebze olsun rahat nefes almıştı.

Seçimden ilk sırada çıkan Geert Wilders liderliğinde kurulması beklenen yeni kurulacak hükümetin, bu tarz bir sınırlandırma yapmayacağı tahmin ediliyor.

Schiphol’deki Uçuş Sayısı Kısıtlaması Neydi?

Karbon emisyonu ve gürültü konularını öne süren Hollanda hükümeti, Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndaki yıllık uçuş sayısını 2024 yılından itibaren en fazla 452.500 adet olarak sınırlama kararı almıştı.

Bu durum, halihazırda 500.000 adet olan yıllık uçuş sayısı izninin, yüzde 9,5 oranında azaltılması anlamına geliyor.

Sektör yetkilileri ise bırakın bir azaltmaya gidilmesini, Schiphol’deki 500.000 adetlik uçuş sınırlamasının 2020 yılı sonunda revize edilerek, 2021’den itibaren 540.000 adet olarak uygulanmasını bekliyordu.


Posted

in