easyJet ve Rolls-Royce, hidrojen kullanılan denemeler yapıyor

easyJet ve Rolls-Royce, Hidrojen Denemelerine Devam Ediyor

easyJet ve Rolls-Royce, hidrojen teknolojisine sahip uçak motorları konusundaki denemelere devam ediyor.

Hem easyJet hem de Rolls-Royce, 2030’ların ortalarından itibaren dar gövdeli pazar segmentindekiler de dahil olmak üzere bir dizi uçağa güç verebilecek hidrojen yanmalı motor teknolojisinin geliştirilmesinde liderlik etmeyi hedefliyor.

Bu kapsamda gerçekleştirilen ve havacılık ve uzay kriyojenik sıvı hidrojen pompa sistemlerini kanıtlamaya yönelik son testler, Rolls-Royce’un Solihull’daki (İngiltere) tesisinde başladı.

Söz konusu testler, -250°C’nin altında soğutulmuş düşük basınçlı sıvı hidrojenin alınması ve daha sonra yakılmak üzere bir motora pompalanabilmesi için basınçlandırılması gibi önemli bir mühendislik sorununu ele alacak.

easyJet ve Rolls-Royce, hidrojen kullanılan denemeler yapıyor
easyJet ve Rolls-Royce, hidrojen kullanılan denemeler yapıyor

Rolls-Royce, hidrojenin havacılıkta kullanımını mümkün kılma yolculuğunda üç teknoloji zorluğunu şu şekilde belirlemişti:

  • yakıtın yanması
  • yakıt dağıtımı
  • yakıt sistemlerinin motorla entegrasyonu.

Geçtiğimiz eylül ayında Rolls-Royce, Köln’deki DLR merkezinde yüzde 100 hidrojenle çalışan bir Pearl 700 motorunun, tam dairesel yakıcısı üzerinde yapılan testlerde yakıtın (hidrojen), maksimum itişini temsil eden şartlarda yakılabileceğini kanıtlayarak dünyada bir ilke imza atmıştı.

easyJet - Rolls-Royce Hidrojen İnfografik
easyJet – Rolls-Royce Hidrojen İnfografik

Solihull testleri artık yakıt dağıtım unsurunu anlamanın başlangıcını işaret ediyor. İlk testler pompanın soğutulmasına ve kriyojenik koşullardaki davranışının anlaşılmasına odaklanmıştır. Diğer testler önümüzdeki yılın başlarında devam edecek.

Geçtiğimiz yıl easyJet ve Rolls-Royce, modern bir uçak motoru olan AE2100’ü yüzde 100 yeşil hidrojenle başarıyla çalıştırarak dünyada bir ilke imza atmıştı.

Test programı Rolls-Royce ve easyJet’in daha uzun vadeli bir hedefini destekliyor: Pearl motoru üzerinde tam gaz hidrojen yer testi.

Bu sayede, sıvı hidrojen kullanan bir Pearl motorunda tam bir yer testi yapılması mümkün olacak.

Pompa araştırma testleri Birleşik Krallık Hükümeti’nin Havacılık ve Uzay Teknoloji Enstitüsü aracılığıyla mâli destek alırken, daha geniş hidrojen test programıysa easyJet tarafından fonlanıyor.


Posted

in