Piyasa Değerine Göre Havayolu Şirketleri

Türk Hava Yolları’nın (THY), Borsa İstanbul’daki performansı, son günlerde herkesin dilinde.

THYAO koduyla işlem gören hisse, 4 Ağustos gün kapanışını 248,8 TL’den yaparak, 30 seneyi aşan borsa geçmişinin en yüksek değerine ulaştı.

Gelin bu vesileyle, dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinin, Amerikan Doları bazındaki piyasa değerlerine bir bakalım.

Borsada işlem görmeyen havayollarını doğal olarak bu listeye koyamadığımı hemen belirteyim. Ayrıca, piyasa değerine baktığım havayollarını, AKK Bazında Dünyanın En Büyük Havayolları arasından seçtiğimi de ekleyeyim. (Japan Airlines hariç)

Listenin ilk sırasında, ABD’den Delta Air Lines yer alıyor. Delta’nın piyasa değeri 30 milyar dolara yaklaşmış.

İkinci sırada Singapore Airlines ve üçüncü sırada Air China bulunuyor.

Düşük maliyetli havayolu iş modelinin en başarılı uygulayıcıları Ryanair ve Southwest, 20 milyar dolar civarındaki değerleriyle dikkat çekiyor.

THY ise 12,7 milyar dolarlık değeriyle dünyanın önde gelen havayollarından bir tanesi niteliğini taşıyor. Listede bulunmuyor fakat ülkemizin ikinci büyük havayolu şirketi Pegasus’un piyasa değeri de 3,2 milyar dolara ulaşmış.

Lufthansa, IAG ve Air France gibi grupların, Covid-19 krizinden ciddi bir değer kaybına uğrayarak çıktıklarını da eklemek gerekiyor.

Son olarak, şirketlerin hisse değerlerinin belirlenmesinde, arasında mevcut durumlarının yanı sıra geleceğe dönük beklentilerin de bulunduğu çok sayıda içsel ve dışsal unsurun rol oynadığını hatırlatalım.


Posted

in