Rus Pilotların Frenlere Fazla Asılmaması İstendi

Ukrayna’ya saldırmasının ardından Batılı ülkelerin yaptırımına maruz kalan Rusya’dan ilginç haberler gelmeye devam ediyor.

Konu bu kez, uçak frenleri.

Telegram’da Rus havacılık sektörü hakkında bilgiler veren Aviatorshina adlı kanalda çıkan bir iddiaya göre, Rus pilotlar bazı uçaklarda iniş sırasında çok sert fren yapmamaları yönünde ikaz edildi.

S7 Airlines, pist uzunluğunun yeterli olduğu havalimanlarında, “autobrake” (otomatik fren) modu yerine sadece “reverse thrust” sistemleri kullanılarak fren yapılması talimatını verdi.

Ural Airlines, Rossiya ve Pobeda adlı havayollarının da pilotlara yönelik benzer duyurular yaptıkları belirtiliyor.

Aeroflot bünyesindeki bir adet Airbus A320, iki adet A321, bir adet A330 ve beş adet Boeing 777 için de yine reverse thrust sisteminin kullanılması istendi.

Bu garip ve potansiyel risk içeren durumun temelinde, girişte de belirttiğim yaptırımlar yatıyor.

Aradan geçen bir buçuk sene içerisinde uçak parçalarına erişimde güçlük yaşayan Rusya, arızalanan veya hasar gören parçaların yenilenmesinde veya tamir edilmesinde büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

İhtiyaç duyulan yedek parçaların, kullanılmayan diğer bazı uçaklardan söküldüğü ve uçuş operasyonunun bu şekilde sağlandığı söyleniyor.

Anlaşılan o ki Rus havayollarının filolarındaki Airbus ve Boeing üretimi uçakların frenlerinde parça sıkıntısı hat safhaya ulaşmış.

Bakalım bu iş bu şekilde daha ne kadar sürdürülecek?