X-66A

NASA, Boeing ve Havayolları, Daha Verimli Bir Uçak İçin İşbirliği Yapacak

NASA, Boeing ve Amerikalı havayolları, mevcut olanlara göre çok daha verimli bir yolcu uçağı geliştirebilmek amacıyla işbirliği yapacak.

Sustainable Flight Demonstrator (SFD) projesi kapsamında, X-66A adı verilen bir araştırma uçağı üretilecek.

X-66A, McDonnell Douglas MD-90 tipi bir uçağın dönüştürülmesiyle elde edilecek.

Alaska Airlines, American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines ve United Airlines, operasyonel verimlilik, teknik bakım, kullanım ve havalimanı uyumluluğu konularında projeye katkı sağlayacak.

İlk deneme uçuşu için 2028 yılının hedeflendiği projeye NASA, 425 milyon dolar; Boeing ise 725 milyon dolar bütçe ayıracak.

X-66A
X-66A

X-66A’yı günümüzdeki standart yolcu uçaklarından ayıran en önemli özelliği, kanatlarının şekli.

Uçağın kanatları, Transonic Truss-Braced Wing (TTBW) adı verilen konsept çerçevesinde tasarlandı.

Havacılığın ilk yıllarındaki çift kanatlı uçakları çağrıştıran bu tasarım sayesinde, sürtünme miktarı azaltılacak.

Motor teknolojisindeki muhtemel ilerlemeler de hesaba katıldığında, X-66A’nın yüzde 30’a varan oranda bir akaryakıt tasarrufu sağlayacağı belirtiliyor.

ABD iç hat uçuşlarının yarısına yakın bir bölümü, Boeing 737 tipi uçaklarla icra ediliyor. Bu açıdan bakıldığında, dar gövdeli yolcu uçağı pazarında böylesine verimli bir uçağın hizmete girmesi, hem maliyet hem de çevre açısından son derece faydalı görünüyor.

Bununla birlikte, yeni uçağın en iyi ihtimalle 2030’lu yıllarda hizmete girebileceği gerçeği karşısında, o zamana kadar kim bilir hangi yeni teknolojiler çıkar, dünyada neler olur şeklinde düşünmeden edemiyorum.

Özellikle elektrik üretimi ve iletimi konusunda yapılacak dramatik icatlar, sadece havacılık sektörünü değil tüm dünyayı temelden değiştirebilir.


Posted

in

,