Yolcu Uçağı Üretimi, Talebe Yetişemeyebilir

Covid-19 krizi sonrasında yolcu uçaklarına olan talep hızla arttı.

Başta Airbus ve Boeing olmak üzere, uçak üreticileri bu talebe yetişmekte zorluk çekiyor.

Boeing’in yayınladığı pazar görünümü raporuna göre, 2042 yılına kadar dünya genelinde 42.595 adet yeni ticarî uçağa ihtiyaç duyulacak.

Yine aynı çalışmada, önümüzdeki yirmi yıl boyunca hava trafiğinin yılda ortalama yüzde 6 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Airbus ve Boeing’in üretim hızı, 2026 yılında tarihin en yüksek seviyesine ulaşacak.

Gelgelelim uçak üretiminde iş Airbus ve Boeing gibi firmalarla bitmiyor.

Onlara parça üreten çok sayıda tedarikçi bulunuyor.

Özellikle Covid-19 krizi sırasında yaşanan istifa dalgası, bir çok sektörde olduğu gibi uçak üretimi konusunda da tecrübeli personel eksikliğine yol açmış durumda.

Buna bir de ham madde sıkıntısı eklenince, üretim hızının arzu edilen seviyeye çıkarılmasında sorunlar yaşanıyor.

Hindistan menşeli havayollarından gelen devasa siparişler, THY’nin vereceği söylenen 600 uçaklık sipariş ve diğerleri, uçak üretimi açısından önümüzdeki on yılın bir hayli yoğun geçeceğini gösteriyor.

2022 yılında Airbus 1.078 adet yeni sipariş (820 adet net) elde ederken, 661 adet uçağın teslimatını yapmıştı. Şirket, 2023 yılında teslimat sayısını 720 adede yükseltmeyi hedefliyor.

Boeing için bu sayılar sırasıyla 774 ve 480 adet olarak gerçekleşmişti.

Öte yandan Airbus, üretimi iki yıl kadar önce sona eren A380 tipi uçakların üretim bandını, son dönemde en fazla talep gören A321neo tipi uçaklara yönelik şekilde dönüştürdü.

Son açıklanan verilere göre, A321 için şimdiye kadar verilen siparişlerin sayısı 5.000’i geçerek, A320 siparişlerini geride bıraktı.


Posted

in