ABD ile Çin arasındaki siyasî gerginlik, ister istemez ticarî ilişkileri de olumsuz etkiliyor.
Bu durumdan mustarip olan şirketlerin başında Amerikalı uçak üreticisi Boeing geliyor.
Bir ara, 737’lerin üçte biri Çinli havayollarınca satın alınırken, Boeing son yıllarda Çin’den hiç yeni sipariş elde edemiyor.
2020 yılından bu yana Airbus, Çinli havayollarına 384 adet uçak teslim ederken, Boeing için bu sayı sadece dört.
Bununla birlikte, Covid-19 krizi sonrasında sivil havacılık sektörünün çok hızlı bir biçimde toparlanması, yeni uçaklara olan talebi ciddi bir biçimde artırdı.
Kendi uçağını üretme konusunda çok yavaş bir biçimde ilerleyen Çin’in, ihtiyacı olan yeni uçakları sadece Airbus’tan temin etmesi pek mümkün görünmüyor.
İşte bu durum, Boeing’in Çin pazarına iyimser bakmasını sağlıyor.
2019 yılında Boeing 737 MAX tipi uçaklara uçuş yasağı getiren ilk ülke Çin olmuştu. Çin bununla da kalmamış, dünyanın geri kalanından farklı bir tutum takınarak, yakın bir geçmişe kadar bu uçaklara yeniden uçuş izni vermemişti.
Eldeki verilere göre, Çinli havayollarının filosundaki 737 MAX tipi 97 uçağın 70 – 75 kadarı yeniden hizmete girdi. Ayrıca halen Boeing’in fabrikalarında bekleyen 140 adet uçağın teslimat sürecinin de kısa bir süre başlayacağı tahmin ediliyor.
Son haftalarda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Hazine Bakanı Janet Yellen’in Çin’e art arda düzenlediği ziyaretlerin, sivil havacılık sektörüne de yansıması olacak mı?