Londra Heathrow Havalimanı

İngiltere, Aktarmalı Yolculardan Vergi Almaya Başlayacak

İngiltere, bir dış hat uçuşuyla gelip bir başka dış hat uçuşuna aktarma yaparak seyahat edecek yolculardan vergi almaya hazırlanıyor.

İngiliz hükümetinin aldığı karara göre, ülkedeki herhangi bir havalimanını kullanarak dıştan dışa transfer yapacak yolcuların internet üzerinden, Electronic Travel Authorisation (ETA) adı verilen uygulamaya başvurmaları gerekecek.

Genelde üç gün içerisinde olumlu ya da olumsuz cevap verileceği söylenen başvuru için her bir yolcu başına 10 Pound tahsil edilecek.

Londra Heathrow Havalimanı
Londra Heathrow Havalimanı

İngiltere ve İrlanda vatandaşlarının muaf tutulduğu yeni uygulama tabii olarak en fazla British Airways, Virgin Atlantic ve Londra Heathrow Havalimanı’nı olumsuz etkileyecek.

Kriz öncesindeki verilere göre Londra Heathrow Havalimanı’nı kullanan yolcuların yüzde 30 oranındaki bölümü, aktarmalı seyahat eden kişilerden oluşuyor.

Durup dururken her bir seyahatte 10 Pound vergi ödemek istemeyecek yolcuların, Avrupa’daki başka havalimanlarına ve dolayısıyla başka havayollarına yönelebileceği belirtiliyor.

Hükümet ise bu uygulama sayesinde sınır güvenliğinin artırılacağını ve İngiltere’den aktarmalı da olsa geçen yolcuların kimler olduğunun daha yakından takip edileceğini iddia ediyor.

Pilot Uygulama, Katar’la Başlayacak

İşin belki de en ilginç yanı, 15 Kasım 2023 tarihinde başlatılacak yeni uygulamanın pilot ülkesinin Katar olması.

İngiltere’de aralarında Heathrow Havalimanı işletmesi ve British Airways’in de yer aldığı International Airlines Group gibi bir çok yatırımı bulunan Katar’ın vatandaşları, aktarmalı uçuş vergisiyle karşı karşıya kalacak.

Mesela Doha’dan çıkıp Londra Heathrow’da aktarma yaparak ABD’ye gidecek dört kişilik bir aile bunun için 40 Pound vergi ödeyecek.

ETA uygulaması, 22 Şubat 2024 tarihinden itibaren Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Suudi Arabistan, Umman ve Ürdün’ü kapsayacak şekilde genişletilecek.

Daha sonraki dönemde, gerekli görülen diğer bazı ülkeler de sisteme dahil edilecek.