Tokyo Haneda Havalimanı (2021)

Tokyo Haneda Havalimanı’nda United ve Delta’nın Slot Kavgası

Tokyo’da 1978 yılında Narita Havalimanı‘nın açılmasıyla beraber, kent merkezindeki Haneda Havalimanı (HND), dış hat uçuşlarına kapatılmıştı.

Haneda Havalimanı’nda dış hat uçuşlarının yeniden başlaması, ancak 2010 yılında mümkün olmuştu.

Yabancı havayolları, Haneda’ya sefer yapabilmek için adeta birbirlerini ezmişti.

Hatta Amerikalı havayolları kendi aralarında çetin bir mücadeleye girişmiş, sadece bir slot hakkı için bile American, Delta ve United uzun süre çekişmişti. Haneda’ya uçan bir diğer Amerikalı, Hawaiian Airlines ise bu tartışmaların nispeten dışında kalmıştı.

Tokyo Haneda Havalimanı (2021)
Tokyo Haneda Havalimanı (2021)

Fakat geçen ay basına yansıyan bir haber, Haneda’daki slot kavgasının devam ettiğini ortaya çıkardı.

Delta Air Lines, Amerikan Ulaştırma Bakanlığı’na bir başvuru yaparak, Haneda için Amerikalı havayollarına tahsis edilen slotların (en fazla) iki tanesinin, istenen şehirlerden kullanılabilmesine izin verilmesini talep etti.

Gelgelelim United Airlines, bu talebe itiraz ediyor.

United, Delta’nın uçmayı tercih etmediği Portland (PDX) – HND hattında bilet fiyatlarını anormal derecede yüksek tutarak, buradaki talebi bastırdığını iddia ediyor.

Delta normalde, Covid-19 sebepli slot muafiyetlerin sona ereceği 28 Ekim 2023 tarihinde bu hatta uçmaya başlamak zorunda.

Fakat United, Delta’nın bundan kaçınmak için talebi düşük tutarak Ulaştırma Bakanlığı’ndan farklı bir Haneda hattı izni kopartmaya çalıştığını iddia ediyor.

2019 yılında Amerikalı taşıyıcılara Haneda için 12 adet yeni slot tahsisi yapılmış lâkin 2020 yılı başlarında patlak veren Covid-19 krizi sebebiyle bu uçuşlar başlatılamamıştı.

Delta, bu 12 slotun beş tanesini elde etmeyi başarmış ve Atlanta, Detroit, Honolulu (HNL), Portland ve Seattle’dan Haneda’ya uçmaya hak kazanmıştı.

Delta halihazırda, Covid-19 slot muafiyetlerine dayanarak HNL – HND ve PDX – HND uçuşlarını yapmıyor.

Buna karşılık United, slot haklarının tamamını kullanıyor ve Chicago O’Hare, Los Angeles LAX, Newark, San Francisco ve Washington Dulles havalimanlarından Haneda uçuşlarına devam ediyor.

United hatta, Delta’nın söz konusu iki slotunu kullanmak istememesi durumunda bunları alarak Guam ve Houston havalimanlarından uçabileceğini belirtiyor.


Posted

in

,