Go First Airlines

Go First Airlines Uçuşlarını Durdurdu

Hindistanlı havayolu Go First, uçuşlarını durdurdu.

2005 yılında kurulan ve uzunca bir süre GoAir adıyla faaliyet gösteren havayolu, 3 – 5 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki uçuşlarını iptal etti.

Şirketten yapılan açıklamada, yaşanan bu durumla ilgili olarak Airbus A320neo tipi uçaklarda kullanılan Pratt & Whitney PW1000G motorları suçlandı.

Aralık 2019’da %7 olan arızalı motor oranının, Aralık 2022’de %50’ye ulaştığı ve bu durum sebebiyle yüzlerce uçuş iptal edilirken, Go First’ün en az 1,3 milyar dolar ciro kaybına uğradığı belirtildi.

Go First Airlines
Go First Airlines

Go First filosundaki 53 uçağın 48’i, A320neo tipinde.

Böylece 2019 yılındaki Jet Airways olayından bu yana Hindistan’da ikinci önemli havayolu iflası gerçeklemiş oldu.

Tabii devasa Hindistan havayolu pazarının, Tata Holdings bünyesindeki Air India ve IndiGo firmalarına kalabileceğini söylemek de mümkün.

Zira 6 Mayıs’tan sonra Go First uçuşlarının yeniden başlayıp başlamayacağı henüz belli değil.

Go First, Covid-19 krizi öncesinde iç hatlardaki pazar payını bir aralar %12 seviyesine kadar yükseltmişti. Mayıs ayında 34 havalimanından uçuş planlayan şirketin, 57 iç hat ve 14 dış hattı bulunuyordu.

Benzer motor sorununu IndiGo için de geçerli olduğu fakat filosunun genişliği sayesinde bu krizi yönetebildiği belirtiliyor.

Ülkemizde de THY’nin başının, Pratt & Whitney PW1000G tipi motorlarla dertte olduğu ve A321neo tipi bazı uçaklarını uçuştan çekmek zorunda kaldığı biliniyor.