İstanbul İGA Havalimanı - BinBin Scooter

İstanbul İGA Havalimanı’nda Scooter Kullanmak

Son yurt dışı seyahatinden dönüşte uçağımız, İstanbul İGA Havalimanı terminalinin “B” iskelesinin en uç noktasına yanaştı.

Terminalin bu uç noktaları, bilenler bilir, yolcular için büyük zorluk anlamına geliyor.

Binanın çıkış kapısına ancak, 1 kilometreyi aşan bir yürüyüşün ardından ulaşabildik.

Otoparkın içindeki bölümü de eklersek, uçaktan inip arabamıza binene kadar neredeyse 1,5 kilometrelik bir mesafeyi kat etmiş olduk.

İstanbul İGA Havalimanı
İstanbul İGA Havalimanı

Sağlıklı kişiler için bile, özellikle üzerinizde bir seyahat yorgunluğu varken bu kadar yürümek can sıkıcıyken, siz bir de bunu herhangi bir şekilde yürüme zorluğu çekenler veya bebekli, çocuklu yolcular için düşünün.

İstanbul İGA Havalimanı’nda Scooter Kullanmak

İGA terminalinin aşırı büyük yapısı, daha ilk günden beri övgüyle anlatılıyor.

Gelgelelim, havalimanına gitmekteki amacı uçağa binmek olan yolcular için verimli olmayan bir büyüklük, faydadan ziyade sıkıntı ve strese yol açıyor.

Bu durumun farkında olan havalimanı işletmecisi, terminalin bazı yerlerinde elektrikli golf arabalarıyla -tabii ki ücreti karşılığında- taşıma hizmeti sunuyor.

İGA’da yine 2020’nin başlarından itibaren elektrikli scooter markası BinBin de hizmet veriyor.

Fakat bu hizmetlerin terminalin tamamını kapsamadığını; mesela havalimanın AVM gibi tasarlanan duty-free bölümünde bu araçların kullanılmadığını söylemem gerekiyor.

İstanbul İGA Havalimanı - Elektrikli Golf arabaları
İstanbul İGA Havalimanı – Elektrikli Golf arabaları

Bununla birlikte, İstanbul’dan son yaptığım seyahatlerde, terminal içindeki gerek golf arabası ve gerekse scooter sayısının ciddi miktarda arttığını gözlemledim.

Özellikle yabancı yolcuların tercih ettiği golf arabalarının, iskele bloklarının giden yolcu katlarında trafik yoğunluğuna yol açtığını bile gördüm. Terminal, sık sık basılan korna sebebiyle adeta çınlıyordu.

İstanbul İGA Havalimanı - BinBin Scooter
İstanbul İGA Havalimanı – BinBin Scooter

Öte yandan, scooter kullanan kimseye rastlamadım. Yolcuların yürüyüş güzergâhlarında çok sayıda BinBin, öylece müşteri bekliyordu.

Terminalde golf arabaları gibi scooter’ların da kullanımı yaygınlaşırsa, nasıl bir atmosfer ortaya çıkar, doğrusu düşünmek bile istemiyorum.

Demek ki sadece “büyük” bir terminal inşa etmek değil, büyük olmasının yanı sıra hem yolcular hem de çalışanlar için verimli bir terminal inşa etmek gerekiyormuş.


Posted

in

,