HEAŞ’ın Yönetimi, DHMİ’ye Devredildi

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın meydan otoritesi ve işletmecisi HEAŞ’ın mülkiyetinin, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) geçtiği iddia edildi.

İddia edildi diyorum zira bu önemli konu hakkında kurumların resmî web sitelerinde hiç bir açıklama bulunmuyor.

Sadece kenarda kıyıda kalmış bir iki haberde bu duruma kısaca değinilmiş.

1987 yılında ilk projelendirildiği andan itibaren Türk Savunma Sanayii bünyesinde bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW) için böylece yeni bir dönem başlamış olacak.

Bilindiği üzere, SAW’ın terminal işletmesi Malezya devlet şirketi Malaysia Airports Holding (MAH) tarafından gerçekleştiriliyor.

Yeni dönemde MAH’ın muhatabı DHMİ olacak.

Yönetim Kurulu Değişti

HEAŞ’taki idarî değişiklik en net bir biçimde şirketin yönetim kurulu yapısından belli oluyor.

Söz konusu devir sonrasında bir üye hariç, HEAŞ yönetim kurulu üyelerinin tamamı değiştirildi.

HEAŞ Yönetim Kurulu (Eski)
HEAŞ Yönetim Kurulu (Eski)
HEAŞ Yönetim Kurulu (Yeni)
HEAŞ Yönetim Kurulu (Yeni)

Ortaklık Yapısı Ne Oldu?

Hiç bir resmî açıklama olmadığından, HEAŞ’ın ortaklık yapısının ne şekilde değiştiğini bilemiyoruz.

Bu devir işlemi öncesinde şirketin %96,4 oranındaki bölümü Savunma Sanayii Başkanlığı’na aitti.

Yeni dönemde DHMİ’ye tüm bu pay mı verildi, yoksa belli bir oranla mı yetinildi, belli değil.

Kim bilir belki de ortaklık yapısı aynı kaldı ve sadece şirketin yönetimi, DHMİ’nin atadığı isimlerle tazelenmiş oldu.

HEAŞ Ortaklık Yapısı (2021)
HEAŞ Ortaklık Yapısı (2021)

Tarihçe

HEAŞ’ın tarihçesi ise kısaca şöyle:

Sabiha Gökçen Havalimanı, Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından hazırlanan “İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi (İTEP)” kapsamında bir “Mükemmeliyet Merkezi” olarak geliştirilecek olan Teknokentin 6 ana unsurunun ilk aşaması olarak hayata geçirilmiştir.

1987 yılında Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin kararı ile; Pendik Kurtköy mevkiinde “İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Sivil Havacılık Merkezi (İTEP)” kurulmasına karar verilmiştir.

İTEP Projesinin ilk adımı olarak, İstanbul Anadolu yakasında yıllık 3 milyon dış hat yolcu, 500.000 iç hat yolcu ve 90 bin ton kargo kapasiteli Sabiha Gökçen Havalimanı kurulmuştur.

Tüm geliri, ülkemiz savunma sanayinin teknolojik altyapısının geliştirilmesine ve dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının temin edilmesine yönelik projelerde kullanılacak olan Sabiha Gökçen Havalimanı işletiminin, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde faaliyet gösterecek kamu sermayesi ağırlıklı bir anonim şirket eliyle yapılmasına karar verilmiş ve 27 Ocak 2000 tarihi itibariyle Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın %96,4 sermaye payı ile Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) tarafından işletmesine başlanmıştır.

HEAŞ, Yer hizmetleri, Akaryakıt, Terminal, Antrepo İşletmeciliğini Temmuz 2007’de yapılan bir ihale sonucunda 1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren Limak – GMR – Malaysia Airports üçlü konsorsiyumu tarafından kurulan İSG (İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Yapım Yatırım ve İşletim A.Ş.)’ye devretmiş olup Sabiha Gökçen Havalimanı Meydan Otoritesi sıfatı ile faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştır.

HEAŞ, havalimanı otoritesi olmanın getirdiği kural koyma, düzenleme ve denetim faaliyetlerinin yanı sıra; PAT sahası, hava bilgi yönetimi, yangın-uçak kaza kırım kurtarma, ilk yardım ve sağlık, seyrüsefer cihazlarının 24 saat faal tutulması, tüm havalimanının elektrik, su, doğalgaz, ısıtma, soğutma hizmetleri, havacılık bilgi işlem faaliyetleri, VIP hizmetleri ve hava tarafına geçiş kapılarının güvenliği ve denetimi faaliyetlerini de sürdürmektedir.


Posted

in