IndiGo'ya ait Bir A320, İstanbul İGA Havalimanı'nda (Temmuz 2022)

THY’den İlginç Hindistan Hamlesi

Hindistan pazarında yıllardır kapasite artırmaya çalışan fakat ülkenin havacılık politikası sebebiyle bunu başaramayan Türk Hava Yolları (THY), bu iş için ilginç bir yol buldu.

Hindistan basınında çıkan haberlere göre THY, önümüzdeki kış tarifesi döneminde, IndiGo firmasına ekipleriyle birlikte (wet-lease) üç adet Boeing 777 kiralayacak.

THY - Boeing 777
THY – Boeing 777

İşin inceliği bu noktada başlıyor.

Türkiye ile Hindistan arasındaki mevcut sivil havacılık anlaşmasına göre her iki ülkenin havayolları haftalık 14’er uçuş gerçekleştirebiliyor.

THY bu hakkın tamamını Delhi ve Mumbai hatlarında kullanırken, IndiGo 2019 yılında Delhi – İstanbul seferlerine başlayana kadar Türkiye’ye uçan Hindistanlı havayolu bulunmuyordu.

IndiGo bunun yanı sıra, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren Mumbai – İstanbul hattını hizmete sokacak.

IndiGo'ya ait Bir A320, İstanbul İGA Havalimanı'nda (Temmuz 2022)
IndiGo’ya ait Bir A321, İstanbul İGA Havalimanı’nda (Temmuz 2022)

IndiGo, halihazırda İstanbul seferlerini 222 kişilik A321’lerle gerçekleştiriyor.

THY’den kiralayacağı 777’ler ise 300’den fazla koltuk kapasitesine sahip.

THY’nin 349 koltuklu 777’lerinin kiralanması halinde, IndiGo’nun İstanbul hattında sunduğu kapasite bir anda yüzde 50’den fazla artacak.

Pazarda oluşacak bu ilave kapasiteyi değerlendirmek ise sorun olmayacak.

IndiGo, Delhi - İstanbul hattındaki ilk seferini Atatürk Havalimanı'na gerçekleştirdi (20 Mart 2019)
IndiGo, Delhi – İstanbul hattındaki ilk seferini Atatürk Havalimanı’na gerçekleştirdi (20 Mart 2019)

Zira THY ile IndiGo arasında 2018 yılında imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde, Hindistan çıkışlı/varışlı yolcular kolaylıkla Avrupa ve Amerika pazarlarına aktarılacak.

Böylece THY’nin hem Hindistan pazarında yıllardır sürdürdüğü kapasite artırma çalışmaları dolaylı bir biçimde de olsa hayata geçmiş olacak hem de 777’ler düşük kış sezonunda aktif bir biçimde değerlendirilecek.

Öte yandan, filosu tamamen dar gövdeli uçaklardan oluşan IndiGo bu sayede, üç sene önce gündeme getirdiği ama bir türlü başlatamadığı geniş gövde operasyonuna ve Business Class hizmetine ilk adımını atacak.

THY, İlk Boeing 777’lerini Hindistan’dan Kiralamıştı

Tabii bu vesileyle hoş bir tesadüfe de değinmek gerekiyor.

THY, Boeing 777 tipi uçakları kullanmaya ilk kez, bir başka Hindistanlı havayolu üzerinden yine wet-lease yöntemiyle kiralayarak başlamıştı.

THY - Boeing 777-300ER (VT-JEE)
THY – Boeing 777-300ER (VT-JEE)

Jet Airways, o dönem içerisinden geçmekte olduğu darboğazı atlatabilmek için, 1 yaşını henüz doldurmuş, yepyeni denebilecek Boeing 777 tipi uçaklarını kiralığa çıkarmıştı.

Bu fırsatı iyi değerlendiren THY, üç adet Boeing 777 kiralamaya karar vermişti.

Tam şekliyle ifade etmek gerekirse Boeing 777-300ER tipi olan uçakların ilki, 24 Aralık 2008 günü akşam saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’na iniş yapmıştı.


Posted

in