CityAirbus Next Gen - Münih Havalimanı

Airbus ve Münih Havalimanı, eVTOL Konusunda İşbirliği Yapacak

Airbus ve Münih Havalimanı, kent içi hava ulaşımına (Urban Air Mobility) yönelik işbirliği yapacaklarını duyurdu.

Taraflar konuyla ilgili olarak, geçtiğimiz günlerde düzenlenen Berlin Havacılık Fuarı’nda (ILA) bir mutabakat zaptı imzaladı.

Söz konusu işbirliği çerçevesinde anahtar teslim çözümler geliştirilerek, tüm dünya genelinde hizmet verilmesi amaçlanıyor.

CityAirbus Next Gen - Münih Havalimanı
CityAirbus Next Gen – Münih Havalimanı

Münih Havalimanı projeye, yerdeki hizmetler açısından destek olurken, Airbus, halen geliştirmekte olduğu CityAirbus NextGen adlı eVTOL (electric Vertical Take-off and Landing) tipi aracını kullanacak.

Bu arada, yapılan açıklamada, yazımın girişinde kullandığım “Urban Air Mobility” kavramı yerine “Advanced Air Mobility” ifadesinin tercih edildiği görülüyor.

Yani eVTOL işindeki firmalar bir bakıma, bu araçların kent içi ulaşımda kullanımının en azından yakın vadede ne denli zor olduğunu kabul etmiş durumda.

Dolayısıyla sadece kent içine odaklanmak yerine, ilk aşamada kent merkeziyle çevre noktalar arasındaki ulaşıma yönelmek, daha çabuk bir çözüm olacak gibi.

CityAirbus NextGen
CityAirbus NextGen

Airbus, 2021’in Eylül ayında yeni nesil eVTOL aracını tanıtmıştı.

CityAirbus NextGen adı verilen araç; sekiz adet pervanesi, sabit kanatları ve V şeklindeki kuyruğuyla, dört yolcu taşıyacak şekilde tasarlanmış.

CityAirbus NextGen, saatte 120 km hıza ve 80 km menzile sahip.

Gürültü seviyesi uçuş sırasında 65 desibel ve iniş sırasında 70 desibel civarında.

Yeni aracın ilk prototipinin 2023 yılında ilk uçuşunu yapması ve 2025’te de gerekli sertifikaları alması hedefleniyor.