Deutsche Bahn - Star Alliance

Deutsche Bahn, Star Alliance Üyesi Oluyor

Sivil havacılık sektöründe bir ilk yaşanıyor.

Alman demiryolu işletmecisi Deutsche Bahn, 1 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla Star Alliance üyesi oluyor.

Böylece tarihte ilk kez, havayolu olmayan bir şirket, bir havayolu ittifakına giriyor.

Deutsche Bahn - Star Alliance
Deutsche Bahn – Star Alliance

Burada amaç, çevre odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, özellikle nispeten kısa olan mesafelerde yolcuları uçak yerine trenle seyahat etmeye yönlendirmek.

Şimdilik sadece Lufthansa olmakla birlikte, yakın bir gelecekte Star Alliance’ın diğer 25 üye havayoluyla tek bir biletle (Tren + Uçak) yolculuk yapmak mümkün olacak.

Sadakat programı üyesi yolcular ayrıca, tren + uçak şeklinde yaptıkları seyahatlerden mil puanı kazanabilecek ve Deutsche Bahn’ın özel yolcu salonlarından faydalanabilecek.

Deutsche Bahn - Star Alliance
Deutsche Bahn – Star Alliance

Öncelikle Almanya’da tecrübe edilecek bu işbirliği bakalım Star Alliance üyesi havayollarının bulunduğu diğer ülkelerde de yaşanacak mı?

Mesela ülkemizden TCDD, Star Alliance üyesi olacak mı?

Zira yapılan açıklamada, Star Alliance’ın önümüzdeki dönemde intermodal seyahate daha fazla ağırlık vereceği ve tren işletmecileriyle yeni üyelik anlaşmaları yapacağı belirtiliyor.

Yolcular, Trene Yönlendiriliyor

Son yıllarda özellikle Avrupa’da, kısa mesafeli seyahatlerde yolcuların treni tercih etmesi tavsiye ediliyor.

Bunun arkasında, çevreyi koruma kaygısı yatıyor.

Geçen yıl Alman Sivil Havacılık Kurumu (Deutschen Luftverkehrswirtschaft) ile Deutsche Bahn arasında imzalanan bir protokolle, iç hatlarda uçağı tercih eden yolcuların beşte birinin trenle seyahate teşvik edilmesi hedeflenmişti.

Deutsche Bahn - Star Alliance
Deutsche Bahn – Star Alliance

Ayrıca Lufthansa ve Deutsche Bahn, zaten yıllardır sürdürdükleri işbirliğini genişleterek, Lufthansa Express Rail adı verilen programın kapsamını 17 istasyondan 22’ye yükseltmişti.

Söz konusu 22 istasyon, birer “çıkış” noktası olarak kabul ediliyor ve buralardan trene binen yolcular, Frankfurt Havalimanı’na taşınarak buradaki Lufthansa uçuşlarına aktarılıyor.

Halihazırda uzun menzilli tren seferleri açısından bağlantıları zayıf olan Münih Havalimanı’nın da konumunun geliştirilmesi arzu ediliyor.