Deutsche Bahn - ICE

Almanya, İç Hattaki Uçak Yolcularını Trene Yönlendirecek

Almanya, iç hatlarda seyahat eden yolcuların belli orandaki bir bölümünü hızlı tren seferlerine yönlendirmeyi planlıyor.

Alman Sivil Havacılık Kurumu (Deutschen Luftverkehrswirtschaft) ve Tren İşletmesi (Deutsche Bahn) geçtiğimiz hafta bu konuda bir protokol imzaladı.

Hazırlanan eylem planı çerçevesinde ilk aşamada iç hat uçuşlarıyla seyahat eden yolcuların beşte birinin trenle seyahate teşvik edilmesi hedefleniyor.

Covid-19 krizi öncesindeki son yıl olan 2019’da Almanya iç hatlarında yaklaşık 24 milyon yolcu vardı.

Bunun 4,3 milyonluk bölümünün yani %18 oranındaki bölümünün demiryoluyla taşınabileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz Mart ayında Lufthansa ve Deutsche Bahn, zaten yıllardır sürdürdükleri işbirliğini genişlettiklerini duyurmuşlardı.

Bu çerçevede, Lufthansa Express Rail adı verilen programın kapsamı, 17 istasyondan 22’ye genişletildi.

Söz konusu 22 istasyon, birer “çıkış” noktası olarak kabul ediliyor ve buralardan trene binen yolcular, Frankfurt Havalimanı’na taşınarak burada Lufthansa uçuşlarına yönlendiriliyor.

Önümüzdeki Aralık ayından itibaren Frankfurt Havalimanı’na giden ekspres tren sayısının da artırılarak, toplam seyahat süresinin kısaltılması hedefleniyor.

Buna ilave olarak, halihazırda uzun menzilli tren seferleri açısından bağlantıları zayıf olan Münih Havalimanı’nın da konumunun geliştirilmesi arzu ediliyor.

Ayrıca tren – uçak arasındaki bağlantı sürecinin yolcular için daha kolay ve konforlu olması için çeşitli yenilikler planlanıyor.

Halihazırda beş havalimanının (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Köln/Bonn ve Leipzig/Halle) hem uzun mesafeli hem yerel tren hattına ve yedi havalimanının da (Dresden, Friedrichshafen, Hamburg, Hanover, Lübeck, Münih ve Stuttgart) sadece yerel tren hattına bağlantısı bulunuyor.

Gelgelelim Almanya, Fransa’dan farklı olarak bu konuda herhangi bir yasaklama düşünmüyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Fransa’da hazırlanan bir kanun tasarısıyla trenle seyahat ederek iki buçuk saat içerisinde ulaşılabilen noktalara, uçuş yapılmasının yasaklanması gündeme gelmişti.


Posted

in

Tags: