Kolombo Bandaranaike Havalimanı

Sri Lanka’da Jet Yakıtı Problemi

Son günlerde önemli halk hareketleriyle çalkalanan Sri Lanka’da bir süredir jet yakıtı problemi yaşanıyor.

Petrolden gıdaya, yedek parçadan dövize kadar her şeyin kıtlığı yaşanan ülkedeki durum yakın bir gelecekte düzeleceğe benzemiyor.

İşte bu yüzden, Sri Lankalı yetkililer, ülkeye sefer yapan havayollarına, jet yakıtı konusunda tedbirli olmalarını tavsiye ediyor.

Şirketlerin ya uçaklarının yakıt deposu geliş gidiş seferine yetecek kadar dolu olarak ya da yakınlarda bir yerlerde akaryakıt ikmali yapabilecek şekilde planlama yapması gerekiyor.

Sri Lanka uçakları, akaryakıt temini için Hindistan'daki bazı havalimanlarına uğruyor.
Sri Lanka uçakları, akaryakıt temini için Hindistan’daki bazı havalimanlarına uğruyor. (Mayıs 2022)

Ülkenin millî taşıyıcısı Sri Lankan Airlines dahi aynı dertten mustarip.

Sri Lankan Airlines, orta – uzun menzilli bazı seferleri için akaryakıtı ya Hindistan’daki Chennai ve Thiruvananthapuram havalimanlarından ya da Dubai’den temin ediyor.

Air Peace - Boeing 737 uçak
Air Peace – Boeing 737

Geçtiğimiz haftalarda benzer bir durum Nijerya’da yaşanmıştı.

Afrika kıtasının en büyük ekonomisi ve petrol üreticisi olan Nijerya, geçtiğimiz mart ayından bu yana son derece ironik bir biçimde akaryakıt kriziyle karşı karşıya.

Zira Nijerya, petrolü üreticisi olmasına karşın, jet yakıtının neredeyse tamamını ithal ediyor.

Bu yüzden son üç ay içinde çok sayıda uçuş iptal edilirken, uçak bileti fiyatları bazı hatlarda neredeyse üç katına çıkmıştı.

Nijerya’daki havayolları, artan akaryakıt fiyatlarını gerekçe göstererek iç hat uçuşlarını durdurmaya kalkmış, hükümetin müdahalesiyle kriz son anda ertelenmişti.


Posted

in