Air Peace - Boeing 737 uçak

Nijerya’da İç Hat Uçuşları Durduruluyor

Nijerya’daki havayolları, artan akaryakıt fiyatlarını gerekçe göstererek, iç hat uçuşlarını durdurmaya hazırlanıyor.

Ülkedeki havayolları adına bir açıklama yapan Airline Operators of Nigeria (AON), jet yakıtı fiyatının bu yıl içinde dört katına çıktığını belirterek, bunun sürdürülemez olduğunu duyurdu.

Hükümet tarafından son anda bir çözüm bulunamazsa, pazartesi gününden (9 Mayıs 2022) itibaren bu dev ülkede iç hat havayolu ulaşımı duracak.

Afrika kıtasının en büyük ekonomisi ve petrol üreticisi olan Nijerya, geçtiğimiz mart ayından bu yana son derece ironik bir biçimde akaryakıt krizi yaşıyor.

Zira Nijerya, petrolü üreticisi olmasına karşın, jet yakıtının neredeyse tamamını ithal ediyor.

Bu yüzden son iki ay içinde çok sayıda uçuş iptal edildi.

Ayrıca uçak bileti fiyatları bazı hatlarda neredeyse üç katına çıktı.

İç hat uçak bileti fiyatlarının yerel para birimi Naira, akaryakıtın ise Amerikan Doları bazında olması, krizin temel sebeplerinden bir tanesi.

Bir yandan Naira’nın değer kaybederken diğer yandan artan petrol fiyatları, durumu içinden çıkılamaz bir noktaya getirdi.

Bir saatlik bir iç hat uçuşunun bileti 120.000 Naira (289 USD) seviyesine kadar çıkmasına karşın havayollarının operasyonu durdurma kararı alması gerçekten dramatik.

Tam Covid-19 krizini atlatıyorken, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından yeniden zorlu şartlarla karşı karşıya kalan sivil havacılık sektörü, hızla artan akaryakıt fiyatlarıyla bakalım nasıl başa çıkacak?

Kriz Şimdilik Ertelendi

Yukarıdaki yazımdan bir kaç saat sonra, Nijerya’daki havayolları, iç hat uçuşlarını durdurma kararını ertelediklerini duyurdu.

Hükümetten ve çeşitli tüketici birliklerinden gelen çağrılar sonrasında böyle bir kararın alındığı belirtiliyor.

Gelgelelim, akaryakıt fiyatlarında ciddi bir düşüş olmadığı sürece, bu sorunun devam etmesi kaçınılmaz görünüyor.


Posted

in