Türkiye ile Ermenistan Arasındaki Uçak Seferleri Yeniden Başladı

Türkiye ile Ermenistan arasındaki havayolu ulaşımı, dün gerçekleştirilen uçuşlarla yeniden başladı.

Önce, FlyOne Armenia adlı havayolunun Airbus A320 tipi uçağı (ER-00006), başkent Erivan’dan (EVN) saat 18:03’de kalkarak, 2 saat 17 dakikalık bir uçuşun (5F475) ardından saat 19:20’de İstanbul İGA Havalimanı’na (IST) teker koydu.

Buna karşılık olaraksa Pegasus’un yine Airbus A320 tipi, PC550 sefer sayılı bir uçağı saat 23:35’te İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan (SAW) Erivan’a doğru yola çıktı.

İstanbul ile Erivan arasındaki uçuşlar haftanın üç günü icra edilecek. Yolcu talebinin yeterli olması halinde bu sayı artırılacak.

FlyOne, Erivan – İstanbul uçuşlarını pazartesi, çarşamba ve cuma günleri gerçekleştirecek.

Pegasus ise gidiş seferlerini pazartesi, perşembe ve cumartesi; dönüş seferlerini ise salı, cuma ve pazar günleri yapacak.

Neticede böylece, iki yıllık bir aradan sonra Türkiye ile Ermenistan arasındaki havayolu bağlantısı yeniden kurulmuş oldu.

Sivil Havacılık ve Uluslararası İlişkiler Yine Kol Kola

Havayolu 101’de zaman zaman belirttiğim üzere, sivil havacılık ve uluslararası ilişkiler, etle tırnak gibi birbirlerine sıkı sıkıya bağlı iki olgu.

Türkiye – Ermenistan uçak seferlerinde bu durumu bir kez daha gördük.

Geçmiş yıllarda ülkemizden Atlasglobal tarafından icra edilen Erivan seferleri, söz konusu şirketin 2019 yılı sonunda önce uçuşlarını durdurup bir kaç ay sonra da iflas etmesinin ardından tamamen kesilmişti.

Uçuşların başlamasıyla, son bir – bir buçuk yıldır Kafkasya’da Rusya’nın liderliğinde süren yeniden yapılanma sürecinden, sivil havacılık sektörü de nasibini almış oldu.

Geçtiğimiz kasım ayında hiç hesapta yokken birdenbire açıklanan İstanbul – Erivan seferleri, tarafların resmî kurumları ve havayollarının çok hızlı bir biçimde çalışması sayesinde iki ay içinde başlatıldı.

Uçuşlar planlanırken, işin sembolik yanı da ihmal edilmedi.

Türkiye tarafında uçuşlar, millî taşıyıcı Türk Hava Yolları yerine, ülkedeki özel bir havayoluna verildi.

Tabii artık ülkemizde İstanbul merkezli olarak tarifeli sefer yapan başka bir özel taşıyıcı kalmadığından, görev Pegasus’a düştü.

Uçuşların iki ülkeye de hayırlı olmasını temenni ediyoruz…