Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Pist İhalesi (Tünel Güçlendirme) İptal Edildi

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın (SAW) kapasitesini artırmaya yönelik yapılan çalışmalarda trajikomik şeyler olmaya devam ediyor.

Yapımı yıllardır devam eden ve adeta bir yılan hikâyesine dönüşen ikinci pist hakkında hiç beklenmedik yeni bir gelişme yaşandı.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, şu âna kadar bu projede adı hiç geçmeyen bir şirketin şikâyeti üzerine, geçtiğimiz ağustos ayında düzenlenen tünel güçlendirme ihalesinin iptaline karar verdi.

İptale gerekçe olarak şu üç temel sebep gösterildi:

  • İhale konusu işin yapım tekniği açısından özellik arz eden işlerden olmaması,
  • Can ve mal güvenliği sağlanması açısından ivedilikle yapılmasını zorunlu kılan herhangi bir somut gerekçenin mevcut olmaması,
  • İki yıllık süre ve yaklaşık maliyet tutarı dikkate alındığında “ivedi” gerçekleştirilmesinin gerekli olmadığı.

Ulaştırma Bakanlığı ve DHMİ ise savunmalarında hem davacı şirketin böyle bir ihaleyi alacak iş hacmine sahip olmadığı hem de işin aciliyetine dikkat çekmiş.

DHMİ’nin savunmasında; “Sabiha Gökçen Havalimanı mevcut trafik yoğunluğu ve pistle ilgili bakım çalışmaları göz önünde bulundurulduğunda mevcut pist kapasitesinde yakın gelecekte karşılaşılabilecek sorunların bertaraf edilmesi amacıyla yatırımın önemi ve aciliyeti… can ve mal güvenliğini teminen pazarlık usulü yapıldığı” şeklinde bir ifade bulunuyor.

Zaten planlanan süreyi fazlasıyla aşmış olan SAW’ın gelişimine ket vuran yeni pist inşaatı umarım bu yeni ve bizler için sürpriz olan bu gelişmeden daha da etkilenmez.


Posted

in

Tags: