İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (2021)

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın İkinci Pisti, Bu Yıl da Bitmiyor

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın (SAW) ikinci pistinin inşaatı bu yıl da biteceğe benzemiyor.

Sözcü Gazetesi’nden Çiğdem Toker’in bir köşe yazısında verdiği bilgilere göre, Ulaştırma Bakanlığı, “Sabiha Gökçen Havalimanı TEM Bağlantı Yolu Tünelinin Güçlendirilmesi ve İlave İmalatların Yapılması İşi” adı altında yeni bir ihale düzenlemiş.

Söz konusu tünel, Pendik sahilini TEM otoyoluna bağlayan yol üstünde bulunuyor ve SAW’ın ikinci pistinin altından geçiyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı (2021)

Dolayısıyla bu tünelin son derece mukavim olması ve sıfır hata payıyla hizmet vermesi gerekiyor.

Lâkin yapımı yıllardır süren tünelde daha önceleri bir kaç kez çatlaklar oluştuğu belirtiliyor.

Neticede SAW’ın uçuş kapasitesini iki katına çıkaracak olan pist bu yıl da tamamlanacak gibi görünmüyor.

İkinci Pisti Hangi Firmalar İnşa Ediyor?

Bu projenin en ilginç yanlarından bir tanesi, ikinci pisti inşa etmekle sorumlu olan müteahhit firmaları.

“KMC Sabiha Gökçen Havaalanı Adi Ortaklığı” adlı firmanın üç ortağı bulunuyor:

Makyol İnşaat, Kalyon İnşaat ve Cengiz İnşaat.

Kalyon ve Cengiz zaten bilindiği üzere İstanbul’un Karadeniz sahiline inşa edilen yeni havalimanının işletmecisi İGA’nın dört ortağından ikisi. (2019 yılına kadar ortak sayısı beşti; o yıl Kolin İnşaat ortaklıktan ayrıldı)

Makyol ise yine aynı projede taşeron olarak görev yapmış ve oldukça büyük bir iş yüklenmiş olan bir diğer firma.

SAW Ne Zaman İki Pistle Hizmet Vermeye Başlar?

İhalesi 2014 yılında yapılan ve 2015 yılında inşaat sürecine ilişkin sözleşmesi imzalanan pistin inşaatının bir türlü bitirilememesi, bu önemli havalimanımızın gelişmesini engellemeye devam ediyor.

2018 yılı Temmuz ayındaki bir törende yaptığı konuşmada ikinci pistin durumuna da değinen Sabiha Gökçen Havalimanı İşletmesi’nin (İSG) o zamanki CEO’su Ersal Göral, inşaatın o yılın sonunda tamamlanmasını ve 2019 yılı içerisinde havalimanının iki piste sahip olmasını beklediklerini belirtmişti.

Yine Ersal Göral, 2020 yılı nisan ayındaki diğer bir açıklamasında, “Kasım 2020’de pist tamamlanıp hizmete başlayacak. Şu an havalimanı kapalı olduğu için; gece saatlerinde kısıtlı zamanlarda yapmaya çalıştığımız aktif pistin bakımını da şu an gerçekleştiriyoruz. Kasım 2020’de aktif iki pist ile hizmet vermeye başlayacağız.” şeklinde konuşmuştu.

Daha da geri gitmek gerekirse, İSG’nin bir önceki CEO’su Gökhan Buğday, 2009 yılında gazetelerde yer alan bir açıklamasında, SAW’ın ikinci pistinin 2012 yılında hizmete girmesinin planlandığını söylemişti.

Gelgelelim, yeni pist fikrinin ilk kez dile getirilmesinin üzerinden 12, ihalesinin yapılmasının üzerindense 7 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen inşaat bir türlü bitirilmiş değil.

İki pistin aynı anda hizmete girmesi ile birlikte Sabiha Gökçen Havalimanı’nda saatlik iniş ve kalkış kapasitesi 40’tan 80’e yükselecek.

Fakat bu durum hemen gerçekleşmeyecek.

Çünkü ikinci pistin hizmete girmesinin ardından, şu anda kullanılan mevcut pist bakıma alınacak.

SAW’daki inşaat projelerinin hızına bakacak olursak, en az bir iki yıl kadar da eski pistin yenilenmesi işlemi sürecektir.

Yani ikinci pist 2022 yılında tamamlansa bile, SAW’ın çift pistle hizmet vermeye başlaması en iyi ihtimalle 2023 ve hatta 2024 yılını bulacaktır. (İSG’nin yukarıda değindiğim açıklamasındaki durum gerçekleşirse, mevcut pistte böyle bir gecikme yaşanmayacak)


Posted

in

,