Amsterdam Schiphol Havalimanı

Paris ve Amsterdam Havalimanları Arasındaki İşbirliği Sona Erdi

Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarının işletmecileri, aralarında bulunan hisse paylaşım anlaşması sona erdi.

Covid-19 krizi sebebiyle bir yıl uzatılan anlaşma 30 Kasım 2021 tarihinde sona ererken, iki şirket arasındaki hisse alışverişinin 18 aylık bir süre içinde (30 Mayıs 2023) tamamlanması planlanıyor.

Groupe ADP ve Royal Schiphol Group adlı işletmeci firmalar, imzaladıkları işbirliği anlaşması çerçevesinde 2008 yılında birbirlerinden %8 oranında hisse almıştı.

Söz konusu anlaşma aslında, Air France ile KLM’in 2004 yılında gerçekleştirdikleri birleşmenin bir devamı gibiydi.

HubLink adı verilen işbirliğiyle özellikle Orta Doğu’da hızla büyüyen hub niteliğindeki havalimanlarına karşı güç birliği yapılması hedeflenmişti.

Yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması, maliyet azaltıcı tedbirleri gibi daha bir çok konu, aynı anlaşmanın başlıkları arasındaydı.

Her ne kadar taraflar aradan geçen on yılı aşkın süre boyunca bir çok kazanım elde ettiklerini belirtseler de durum pek de öyle değil.

Fransa ile Hollanda arasında sivil havacılık sektöründe yaklaşık yirmi yıl önce başlatılan ortak çalışmalar sadece havalimanı işletmeciliğinde değil, havayolları açısından da istenen verimi sağlayamadı.

2018 yılında Air France ve KLM yönetimlerinin yaşadığı anlaşmazlık, zihinlerdeki tazeliğini koruyor.

Özellikle Covid-19 krizinin etkisini kaybetmesinin ardından, Air France ve KLM’in ayrılmasının da gündeme gelebileceğini düşünüyorum.

Bakalım zaman bize ne gösterecek?


Posted

in