Heathrow’da Havalimanı Vergisi Tartışması

Londra Heathrow Havalimanı’nda, havayollarından yolcu başına tahsil edilen ödemelere ilişkin tartışma yaşanıyor.

Heathrow Havalimanı işletmecisi, Covid-19 krizinden önce 22 Pound olan ücretin, 32 – 43 Pound aralığına çıkarabilmesi talebinde bulundu.

Haberin duyulması üzerine başta British Airways ve Virgin Atlantic olmak üzere çok sayıda havayolu firması buna tepki gösterdi.

İngiltere sivil havacılık kurumu (CAA) ise işletmecinin bu talebini kısmen kabul etti.

CAA, Heathrow’daki yolcu başı ödeme ücretini 24,50 – 34,40 Pound aralığına yükseltti.

Söz konusu ücret seviyesi, 2022 – 2027 yılları arasında geçerli olacak.

Gelgelelim havayolları bu orandaki bir artışa da karşı.

Havayolları adına bir açıklama yapan ve karara en sert bir biçimde karşı çıkacaklarını belirten Airlines UK, Covid-19 krizinin maliyetinin faturasını yolcuların değil, havalimanı işletmecisinin ödemesi gerektiğini söyledi.

Doğrusunu söylemek gerekirse, havalimanı işletmecisi, Covid-19 krizi sebebiyle maruz kaldığı yaklaşık 4 milyar USD tutarındaki zararı çıkarmanın en kolay yoluna gitmeye çalışıyor.

Zararın bir bölümünü kendisi karşılamak yerine, uçak bileti fiyatlarında artışa yol açabilecek bir seçenekte ısrarcı oluyor.

Belki de havalimanı işletmecisinden çok daha büyük bir zarara uğrayan havayolları ise haklı bir biçimde, tam da talebin canlanma aşamasında olduğu bu dönemde yolcuların seyahat masraflarını artıracak böyle bir girişime karşı çıkıyor.

Dünyanın En Pahalı Havalimanlarından

Londra; turizm, finans, moda, tasarım, siyaset gibi bir çok açıdan tam manasıyla küresel bir cazibe merkezi konumunda bulunuyor.

Heathrow, işte bu cazibe merkezine hizmet veren bir numaralı havalimanı olmanın keyfini yılladır sürüyor.

Her zaman için büyük talep gören bu havalimanı, gerek kiralar ve gerekse havayollarının ödemekle yükümlü oldukları ücretler açısından dünyanın en pahalı noktalarından bir tanesi niteliğini taşıyor.

İşte belki de bunun alışkanlığıyla, havalimanı işletmecisi krizden çıkışın daha henüz en başındayken bile kendi konumunu sağlam tutmaya çalışıyor.

Heathrow Airport Holdings

Heathrow Airport Holdings, Heathrow, Gatwick, Stansted, Edinburgh gibi havalimanlarının işletmesini yapan bir konsorsiyum.

En büyük hissedar, İspanyol altyapı devi Ferrovial.

Ferrovial’in payı %25.

Diğer hissedarlar Qatar Investment Authority (%20), Caisse de dépôt et placement du Québec (%12.62, GIC (%11.20), Alinda Capital Partners of the United States (%11.18), China Investment Corporation (%10) ve Universities Superannuation Scheme (%10).

Ferrovial, Heathrow’da talep ettikleri ücret artışının onaylanmamasını açık bir biçimde eleştiriyor.

Şirketin portföy yöneticisi Ignacio Castejon basına verdiği bir mülakatta, Heathrow’da geleceğe dönük yeni yatırımlar konusunda pek iştahlı olmayacaklarını belirtti.

Bu durum, zaten bir yılan hikâyesine dönmüş olan üçüncü pistin yapımı işinin tamamen iptal edilmesine yol açabilir.


Posted

in