Rolls-Royce’un Elektrikli Uçağı ‘Spirit of Innovation’ İlk Deneme Uçuşunu Yaptı

Rolls-Royce tarafından geliştirilen ve ‘Spirit of Innovation’ adı verilen tamamen elektrikli uçak, ilk deneme uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

İngiltere’deki deneme uçuşu, 15 Eylül 2021 tarihinde yapıldı.

ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight) programı çerçevesindeki uçuş, İngiltere Savunma Bakanlığı’nın Boscombe Down adlı test merkezinde icra edildi ve yaklaşık 15 dakika sürdü.

Uçakta 400 kW (536 hp) gücünde bir motor kullanıldı.

Motorda, şu âna kadar bir uçak için hazırlanan en yoğun pil paketi kullanıldı.

Rolls-Royce ACCEL Electric Flight

Spirit of Innovation tam olarak hazır hale geldiğinde, 300 mil/s (480 km/s) hıza kadar ulaşabilecek.

Rolls Royce bu projeye büyük önem veriyor.

Bu sayede, sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşılacağı belirtiliyor.

İlk aşamada kent içi hava ulaşımında kullanılması planlanan hava taksi araçlarında, uzun vadede ise yolcu uçaklarında tamamen elektrikli motorların kullanılması hedefleniyor.

E-Fan X Projesi

Hatırlanacağı üzere Airbus ve Rolls-Royce geçen yıl, elektrikli uçak hedefi doğrultusunda yürütmekte oldukları E-Fan X projesini durdurduklarını duyurmuştu.

Taraflar bu aşamada proje kapsamında bir test uçağının uçurulmasının kritik bir öneme sahip olmadığına inandıklarını açıklamıştı.

Airbus ve Rolls-Royce, 2017 yılında Siemens ile birlikte elektrik motorlu yolcu uçağı geliştirme çalışmalarına başlamıştı.

E-Fan X

Bu iddialı hedefe giden yolda ilk aşamada, E-Fan X adı verilen hibrit-elektrik teknolojisinin geliştirilmesi amaçlanmıştı.

Proje için BAe 146 tipi, dört motorlu bölgesel jet uçakları kullanılacaktı. Bu uçak üzerindeki motorlardan bir tanesi, 2 megawatt gücündeki E-Fan X motoru ile değiştirilecekti.

Pilin Üretebileceği Güç Sınırlı

Tamamen elektrikli motorlara sahip yolcu uçakları kulağa çok hoş geliyor.

Lâkin mevcut pil teknolojilerindeki kısıtlar, bu işin o kadar da kolay olmadığını ortaya koyuyor.

Yolcu uçaklarında kullanılan jet yakıtı 45 MJ/kg civarında enerji sağlıyor. Lityum iyon pillerin enerjisi ise 0,7 MJ/kg civarında bulunuyor.

Bir başka deyişle, kısa menzilli bir yolcu uçağı için 1.500 ton civarında lityum iyon pil gerekiyor ki pratikte bu pek kolay bir şey değil.

Yani aslında, tamamen elektrikli uçaklar için yeni bir teknoloji geliştirilmesi veya pil ağırlığını azaltacak yeni bir icat şart.

Bu konudaki çalışmalar halen devam ediyor.

Yeni ve farklı pil teknolojileriyle kim bilir belki de 2030’lu yıllarda elektrikli uçak hayali gerçek olabilir.


Posted

in

,