Airbus ve Rolls-Royce, E-Fan X Projesini Durdurdu

Airbus ve Rolls-Royce, elektrikli uçak hedefi doğrultusunda yürütmekte oldukları E-Fan X projesini durdurduklarını duyurdu.

Taraflar bu aşamada proje kapsamında bir test uçağının uçurulmasının kritik bir öneme sahip olmadığına inandıklarını açıkladı.

Airbus ve Rolls-Royce, 2017 yılında Siemens ile birlikte elektrik motorlu yolcu uçağı geliştirme çalışmalarına başlamıştı.

E-Fan X

Bu iddialı hedefe giden yolda ilk aşamada, E-Fan X adı verilen hibrit-elektrik teknolojisinin geliştirilmesi amaçlanmıştı.

Proje için BAe 146 tipi, dört motorlu bölgesel jet uçakları kullanılacaktı. Bu uçak üzerindeki motorlardan bir tanesi, 2 megawatt gücündeki E-Fan X motoru ile değiştirilecekti.

E-Fan X programındaki görev dağılımı ise şu şekilde yapımıştı:

Airbus: Projenin genel entegrasyonu ve hibrit-elektrik itiş sistemi ve pillerinin mimarisi ve bunların, uçuş kontrol sistemleri ile entegrasyonu.

Rolls-Royce: Turbo-milli motor, 2 megawatt gücündeki jeneratör ve güç elektroniği.

Siemens: 2 megawatt gücündeki elektrik motoru ve bunun elektronik güç kontrol ünitesi.

Proje iptal edilmesine karşın Rolls-Royce, geliştirdikleri motorla, yer testlerine devam edeceklerini belirtti.

Öten yanda, Airbus CTO’su Grazia Vittadini ise projenin iptal edilmesi hakkındaki açıklamasında çok önemli bir noktaya dikkat çekti.

Vittadini, mevcut teknolojiler çerçevesinde geliştirilecek bir elektrikli motorun kendilerini hedefledikleri noktaya ulaştıramayacağını, bu yüzden de teknolojik sıçrama sağlayacak projelere odaklanmak istediklerini söyledi.

Grazia Vittadini, hidrojen bazlı çözümlerin bir alternatif yol olabileceğini vurguladı.

1970 ve 80’li yıllarda hidrojen yakıtlı motorların yolcu uçaklarında kullanılması gündeme gelmiş ancak bu fikir hayata geçirilememişti.

Kim bilir; belki de bu işin vakti şimdilerde gelmiştir…


Posted

in