Boeing, Embraer ile Ortaklık Görüşmelerini Sona Erdirdi

Amerikan uçak üreticisi Boeing, Brezilyalı Embraer ile 2018 yılında başlattığı ortaklık görüşmelerini sona erdirdi.

Boeing, Embraer firmasının üzerine düşen gerekli şartları yerine getirmediğini iddia ederek, anlaşmaya göre kendisine doğan hak çerçevesinde 24 Nisan 2020 tarihi itibarıyla ortaklık görüşmelerinden çekildiğini duyurdu.

Söz konusu anlaşma, ticarî uçak üretimi işini kapsıyordu.

Embraer, askerî uçak ve Business Jet üretimine ise ayrı bir biçimde devam edecekti.

En başta yapılan planlamaya göre 4,75 milyar USD değer biçilen yeni şirketin %80 oranındaki hissesi Boeing’e ait olacaktı.

Embraer mevcut borçlarının büyük bölümünü yeni şirkete aktarıp malî bakımdan rahatlarken, Boeing firmasından nakit transferi yapılacaktı.

Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı ve Boeing, doğrusunu söylemek gerekirse sürpriz bir biçimde bu projeden çekildi.

Tabii iki sene öncesine gittiğimizde, hem Boeing’in Embraer ile yapacağı bu ortaklık hem de Airbus’ın Bombardier firmasının ticari uçak bölümünü satın alması, stratejik birer hamle olarak değerlendirilmişti.

Airbus ve Boeing’in; Çin, Rusya ve Japonya gibi ülkelerde halen devam eden bölgesel uçak üretimi projelerine karşı bir ön tedbir aldığı düşünülmüştü.

Ancak 737 MAX konusunda yaşadığı büyük soruna bir de Coronavirus salgını eklenince, Boeing firmasının bir miktar frene basma ihtiyacı duyduğu söylenebilir.

Zira eldeki verilere göre önümüzdeki 3-4 sene boyunca pazarda muazzam bir uçak fazlası olacak gibi görünüyor.

Zaten kendisini kurtarma planıyla uğraşan ve bu çerçevede Amerikan hükümetinden yardım elde etmeye çalışan Boeing’in, bu kadar pahalı bir satın alma işlemini rafa kaldırmak zorunda olduğu açık bir gerçek.

Öte yandan, geleceğe ilişkin planlarını Boeing ortaklığı üzerine kurgulayan Embraer’de büyük bir şok yaşanıyor.

Malî açıdan ciddi sıkıntıları olan Embraer’in hızlı bir biçimde yeni bir ortak aradığı bu konuda Çin ile temasa geçebileceği iddia ediliyor.


Posted

in

,

Tags: