Cibuti Havalimanı’nda Uluslararası Kriz

17 Eylül 2021 tarihinde Cibuti Havalimanı‘nda uluslararası bir kriz yaşandı.

Türk Hava Yolları’nın (THY), TK 686 sefer sayılı uçağı (TC-JYG), İstanbul (IST) – Cibuti (JIB) – Mogadişu (MGQ) uçuşunu icra etmekteydi.

Boeing 737-900ER tipi uçak sabah saat 07:00 sularında Cibuti Havalimanı’na indi.

Normal tarifeye göre aynı uçağın saat 07:45’te kalkarak, Somali’nin başkenti Mogadişu’ya devam etmesi gerekiyordu.

TK 686

Fakat ne olduysa işte bu aşamada oldu.

THY uçağı, henüz ne olduğu tam olarak öğrenilemeyen bir sebepten ötürü Cibuti – Mogadişu seferini yapamadı.

İddiaya göre, Somali cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed’in millî güvenlik danışmanı Fahad Yasin ve beraberindeki bazı Somalili yetkililer tutuklandı.

Uçak, uzunca bir süre Cibuti Havalimanı’nda bekledikten sonra, aynı gün saat 16:00 sularında gecikmeli bir biçimde Cibuti – İstanbul seferi (TK 687) için havalandı.

TK 687

Somali cumhurbaşkanı, bu olayla ilgili olarak Cibuti yönetimini suçladı.

Cibuti dışişleri bakanı Mahmut Ali Yusuf ise yaptığı açıklamada, olayla hiç bir ilgilerinin bulunmadığını ve THY uçağının Mogadişu seferinin uçaktaki pilotlardan bir tanesinin Mogadişu Havalimanı’na uçuş yapmaya yetkisi olmaması sebebiyle iptal edildiğini söyledi.

Mahmut Ali Yusuf bu bilginin THY kaynaklı olduğunu belirtti. Lâkin bu ve benzeri her kritik olayda olduğu gibi THY yine suskun kalmayı tercih etti.

Yusuf öte yandan, Fahad Yasin’in durumu hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

İşin arka planında Somali cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed ile başbakan Muhammed Hüseyin Roble arasındaki iktidar çekişmesi olduğu söyleniyor.

Ülkede gelecek ay yapılması planlanan seçimler öncesinde taraflar arasındaki mücadelenin kıyasıya devam etmesi bekleniyor.

Belarus Olayı’na mı Benziyor?

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz mayıs ayında Belarus’ta da benzer bir olay meydana gelmişti.

Bomba bulunduğuna dair bir ihbar geldiği söylenen uçak, Belarus hava sahasından geçerken ülkenin başkenti Minsk’e mecburi iniş yaptırılmıştı.

Belarus hükümeti, sahte bir bomba ihbarıyla uçağı inişe zorladıktan sonra, yolcuların arasında bulunan muhalif gazeteci Roman Protasvich’i tutuklatmıştı.

Olay kısa sürede büyümüş ve uluslararası bir kriz haline dönüşmüştü.


Posted

in